Prek 230 kilometrov na uro, a postrani in dobesedno brez rok (video)

Za Poljaka izgovorov, da se nekaj ne da, ni.

Prek 230 kilometrov na uro, a postrani in dobesedno brez rok (video) (foto: Profimedia) Profimedia
26. 11. 2022

Driftanje ali nadzorovano bočno drsenje po asfaltu je vsekakor ena izmed najtežjih dirkaških prvin oziroma kar disciplin avtomobilskega dirkanja. Šport izvira iz Japonske, trik pa je v tem, da je treba z ravno pravšnjim dodajanjem plina in nadzorom položaja sprednjih koles poskrbeti, da avtomobil drsi bočno, voznik pa ga ima še vedno bolj ali manj pod nadzorom v vsakem trenutku. Ključni pri tem so minimalni (in sočasni) popravki z volanom in stopalko za plin, zaradi česar potrebujejo tudi povsem zdravi vozniki kar nekaj časa, da se ga privadijo.

Preberite še: Pelješki most praznuje mejnik

Prav zato je še toliko bolj navdušujoča zgodba Bartosza Ostalowskega, profesionalnega drifterja poljskih korenin. Ostalowski je namreč leta 2006 v hudi nesreči z motociklom pod komolcema izgubil obe roki, kljub temu pa se z omenjenim športom že nekaj let ukvarja profesionalno. Ob tem dodaja, da besede nemogoče zanj ni, kar je dokazal z nedavno postavljenim rekordom.

Na letališču Pila blizu istoimenskega mesteca, ki leži na severu Poljske, je namreč s svojim predelanim dirkalnikom BMW M3 30. septembra letos uspel med drsenjem po asfaltu doseči hitrost 231,66 kilometra na uro. Govora je o hitrosti na izhodu iz 50-metrskega koridorja, skozi katerega je moral drseti. Vstopna hitrost je bila precej večja, saj je v koridor vstopil s hitrostjo 276,8 kilometra na uro.

Poljak je tako postavil rekord med drifterji, ki so avtomobil upravljali izključno s stopali. Njegov podvig si sicer lahko ogledate v zgornjem videu, v veliko pomoč pa mu je bil seveda tudi njegov dirkalnik. BMW namreč pod motornim pokrovom ne skriva bavarskega osemvaljnika, pač pa sedemlitrski stroj znamke Chevy z enakim številom valjev, ki proizvede kar okrog 1000 'konjev' ali 776 kilovatov moči.