Prelomnica - Morgan se po 84 letih poslavlja od legende

Nova doba se je leta 1936 začela s predstavitvijo klasičnega modela 4-4.

Prelomnica - Morgan se po 84 letih poslavlja od legende (foto: Morgan) Morgan
7. 7. 2020

Avtomobilsko znamko Morgan bi prav lahko označili kot eno izmed zadnjih klasičnih imen industrije. Gre namreč za proizvajalca, ki kot eden izmed zadnjih svoje avtomobile (z močnim pridihom preteklosti) recimo še vedno izdeluje na osnovi klasičnih šasij, na katerih so nato nasajene ločene karoserije. A vsake toliko časa se tudi pri Morganu zaključi kakšna več desetletij dolga zgodba.

Ne, letvenih šasij se pri Morganu še ne bodo znebili, se pa zato po kar 84 letih poslavljajo od jeklene šasije, kakršno so recimo doslej uporabljali modeli 4-4, Plus 4, Plus 8, 4/4 in pa V6 Roadster, skratka vsi najbolj modeli znamke, izdelani pred letom 2019 – izjema sta le modela Aero 8 in pa Plus 8 druge generacije.

V praktično nespremenjeni podobi se je takšna jeklena šasija v Morganovi proizvodnji neprekinjeno pojavljala vse od leta 1936, s čimer je na tem področju postavila absoluten rekord. Njeni značilnosti sta bili listnato vzmetenje na zadku vozila in pa klasične spiralne vzmeti na sprednjem delu. Tekom svoje življenjske dobe je sicer postala ključen element skupno 25.000 novim avtomobilom.

Namesto jekla aluminij

Od stare šasije so se pri Morganu poslovili z izdelavo omejene serije zgolj 20 vozil Morgan Plus 4 70th edition, ki je nastala bo 70. obletnici predstavitve modela Plus 4, pri kateri so omenjeno šasijo odeli v zlato barvo. Zadnji primerek je sicer romal v roke dolgoletnega ljubitelja znamke, ki bo posebneža uvrstil v bogato zbirko številnih legendarnih primerkov vozil znamke Morgan.

Ne glede na to, da se pri Morganu končuje neko pomembno obdobje, pa to ne pomeni, da bodo v pokoj zavili tudi vsi modeli, ki jih ima podjetje trenutno v ponudbi. Njim bodo namreč namenili povsem novo, aluminijasto šasijo, predstavljeno na lanskoletnem avtomobilskem salonu v Ženevi, ki pa naj ne bi pokvarila občutka v vožnji legendarnih britanskih avtomobilov.