Presenetilo vas bo, kaj si o električnih vozilih misli ta nekdanji dirkač F1

Ljubitelji bencinskih hlapov spadajo med največje dvomljivce, ko beseda nanese na elektrifikacijo. Drugače pa je z dirkači F1, saj imajo številni v svojih garažah tudi električne avtomobilske konjičke. Nekdanji dirkač Mark Webber ima vseeno nekaj dvomov.

Presenetilo vas bo, kaj si o električnih vozilih misli ta nekdanji dirkač F1 (foto: Profimedia) Profimedia
2. 11. 2022

Avtomobilske smernice so jasne, elektrifikacija je prihodnost mobilnosti. Seveda se ob tem pojavi vrsta dvomov, a avtomobilska industrija se jih trudi z veliko spretnosti ovreči.

Tudi v Sloveniji so električni avtomobili na cesti vse pogostejši, počasi pa se razvija tudi infrastruktura. Glede na zahteve EU po leketrifikaciji novih vozil celo prepočasi.

Preberite si še: Mark Weber za Avto magazin o svoji najljubši avtomobilski znamki, primerjavi F1 z WEC in tem, kaj je bila največja ovira za vstop v dirkaški svet na najvišji ravni

Najbolj se elektrifikaciji upirajo ljubitelji bencinskih hlapov. Med njimi so tudi številni dirkači, medtem ko so njihovi kolegi v svoje zbirke že pospravili četico električnih vozil. Nekdanji dirkač F1 Mark Webber električnega avtomobila še nima, a to ne pomeni, da si ga v kratkem ne bo privoščil.

Njegove dvome je namreč razblinil že prvi električni dirkalnik leta 2012.

"Prvič sem v električnem avtomobilu sedel leta 2012, šlo je za Porschejev dirkalnik 911, pripravljena za dirko LeMans. Takrat je bila elektrifikacija še v povojih, vozila so šele dobro razvijali, zato nisem bil prepričan, kako se bo izteklo.

Me bo tehnologija pustila na cedilu? Daleč od tega. Bil sem osupel.

Navdušen nad njegovimi zmožnostmi, nad zmožnostmi same tehnologije. Videlo se je, da tovrstna tematika zanima tudi druge voznike F1, ki so me spraševali o izkušnji," se spominja Avstralec, ki je presenečen tudi nad tem, kako je mogoče uporabiti baterije in jih pretvoriti v čisti pospešek.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Webber (@aussiegrit)

Ker je odprt za spremembe, je sedel tudi v Porschejevega električnega lepotca – Taycana. "Krasen avtomobil. Sicer ga nimam v garaži, a je prav neverjetno, kaj jim je uspelo.

Veste, veliko voznikov F1 vozi električne avtomobile. A tu ni dileme glede avtomobilov samih, bolj je težave v infrastrukturi," je svoje mnenje o elektrifikaciji strnil Webber.