Preveri povsem nov razvojni oddelek, ki bo pomembno krojil razvoj novih vozil

Še posebej pomemben bo novi oddelek pri razvoju novih električnih avtomobilov.

Preveri povsem nov razvojni oddelek, ki bo pomembno krojil razvoj novih vozil (foto: Nissan) Nissan
14. 9. 2021

Ena izmed prednosti, ali pa zgolj lastnosti vsakega novega avtomobila je ta, da bo njegov novi lastnik lahko užival tudi v vonjavah, ki so mu jih namenili v tovarni. Ob tem lahko avtomobilski novinarji med testiranjem številnih različnih avtomobilov že sedaj opažamo, da določene avtomobilske znamke spremlja specifičen vonj, ki nekaterim posameznikom ustreza, drugim pač ne. In očitno gre tudi po mnenju nekaterih avtomobilskih znamk za področje, ki zahteva svoj delež pozornosti.

Tega mu bodo sedaj namenili pri Nissanu. Evropska veja japonske avtomobilske znamke je namreč v svojem evropskem tehničnem središču zaposlila Petra Karla Eastland, magistra kemije in forenzičnih znanosti, ki naj bi imel še posebej izostren voh. Nenazadnje gre za lastnost, ki je med forenziki še posebej cenjena.

Tudi na Japonskem in v ZDA

Eastland bo namreč nadziral vonjave različnih materialov v vozilu in kako se obnašajo pri različnih temperaturah in v različnih pogojih. »Ključen element mojega ocenjevanja posameznega materiala je obdržati kupca v centru pozornosti. Z vsako spremembo ali novim dizajnom morajo potencialne vonjave postati del širokega ocenjevanja efekta teh sprememb,« je pojasnil Eastland, ki meni, da bo njegova vloga v času, ko avtomobili postajajo vse tišji vedno bolj pomembna, saj se bodo namesto sluha aktivirali drugi človeški čuti.

Pri Nissanu pa očitno v zvezi z nadzorom vonjav mislijo še kako resno. Peter Karl Eastland namreč še zdaleč ni edini novi inženir, ki bo nadzoroval vonjave v prihodnjih generacijah vozil. Enaka centra je namreč za potrebe tamkajšnjih trgov (kjer ponujajo nekoliko drugačno modelno paleto) Nissan odprl tudi v Združenih državah Amerike in pa na Japonskem.