Preverite (bizarni) razlog za več milijonsko tožbo proti nemškemu avtomobilskemu proizvajalcu

Napako naj bi po mnenju zagovornikov stranke morali odpraviti v sklopu garancije in brez stroškov kupcev.

Preverite (bizarni) razlog za več milijonsko tožbo proti nemškemu avtomobilskemu proizvajalcu (foto: BMW) BMW
20. 12. 2021

Držala za pijačo so dodatki, ki jih evropski avtomobilski kupci brez dvoma sprejemamo za dobrodošle, medtem, ko ameriški vozniki praktično ne morejo brez njih. Ob njihovih prehranjevalnih navadah, ki pogosto zajemajo obiske restavracij s hitro prehrano, v katerih je naročilo kole ali druge (gazirane) pijače skoraj obvezno, so kakovostna držala kozarcev del obvezne opreme. In očitno držala v vozilih znamke BMW še zdaleč niso dovolj dobra.

Proti nemškemu proizvajalcu avtomobilov so tožbo v imenu podjetja BrightK Consulting vložili pri odvetniški pisarni Hovanes Margarian, razlog za to pa je domneva, da držala svojega dela ne opravljajo dovolj dobro. Zaradi slabe zasnove naj bi namreč pogosto prihajalo do izlivanja vsebine kozarcev v kabino. A težava, čeprav na prvi pogled bizarna je očitno precej resna.

Težava, ki ogroža varnost

Izlita pijača ali pa zgolj kondenz, vlaga, ki nastane na kozarcu namreč lahko skozi reže v sredinski konzoli steče v njeno notranjost, kjer se tik pod režo nahaja nadzorni modul sistema za sprožanje varnostnih mehov. Vlaga ki vdre v modul – kar naj bi se v več primerih že zgodilo, med drugim tudi v modelu X7 letnika 2020, zaradi česar je prišlo do zasilne zaustavitve – namreč lahko uniči elektroniko, modul pa je potrebno popraviti oziroma nadomestiti z novim.

Popravilo modula oziroma njegova menjava seveda prinaša precejšnje stroške, ki lahko presežejo tudi 2.000 dolarjev, pri BMW-ju pa naj okvare ne bi želeli odpraviti brezplačno oziroma v sklopu garancije. Proti nemški avtomobilski znamki je zato omenjena odvetniška pisarna v Kaliforniji vložila tožbo v višini pet milijonov dolarjev  oziroma dobre štiri milijone evrov, zanimivo pa bo videti, ali jim bo denar dejansko uspelo iztržiti.