Prihaja nova serija replik legendarnih ameriških športnikov

Ta bo dopolnila že obstoječo ponudbo treh vozil, izdelanih po zgledu Fordovih dirkalnikov.

Prihaja nova serija replik legendarnih ameriških športnikov (foto: Newspress) Newspress
6. 6. 2019

Da bi si kdaj lastili ameriške športne legende, kot sta Shelby Cobra (kaj šele Daytona) in Ford GT 40, so neuresničljive sanje številnih avtomobilskih ljubiteljev. Se pa temu lahko precej dobro približajo s pomočjo različnih replik omenjenih avtomobilov. Za njihovo proizvodnjo skrbi kar nekaj podjetij po svetu, med bolj znanimi pa je britansko Le Mans Coupes, ki se z omenjeno dejavnostjo ukvarja že 16 let.

Zdaj pa se je podjetje, ki je sicer v lasti nekdanjega dirkača Nigela Hulma, odločilo pripraviti še nekaj posebnih izvedb vozil, ki jih imajo v proizvodnem programu. Zanje bo poskrbel Nigelov sin Oliver, ki se je v preteklosti prav tako že kalil na dirkaških stezah, zdaj pa je v očetovem podjetju prevzel področje marketinga. O prihajajočih različicah sicer do zdaj še ne izgublja besed, naj pa bi temeljile na vozilih, ki so že v proizvodni liniji. To so:

  • Superperformance GT40: replika prve oziroma druge generacije športnika, narejenega z namenom premagati Ferrari na dirki za 24 ur Le Mansa. Kar 85 odstotkov delov je sicer izmenljivih z originalom.
  • Shelby Daytona Cobra CSX9000: opremljena bodisi z Roushovim oziroma GM-ovim motorjem z močjo do 530 'konjev'.
  • Superperformance Cobra: Cobra druge ali tretje generacije s karoserijo iz steklenih vlaken.

Kot rečeno, so se ustanovitelji podjetja sicer izdelovanja replik lotili z enim namenom: omogočiti lastništvo cenovno nedostopnih vozil nekoliko širšemu krogu vozil. Ne glede na to pa tudi replike niso ravno poceni. Njihove cene se namreč začnejo pri slabih 80.000 evrih, cenik pa se nato zaključi pri 150.000 evrih, kolikor bo treba odšteti za Cobra Daytono.