»Pripravite denarnice«, na dražbo prihaja to redko vozilo Paula Walkerja

Če ste pravi oboževalec BMW, vam bo hitro jasno, kam pes taco moli.

»Pripravite denarnice«, na dražbo prihaja to redko vozilo Paula Walkerja (foto: RM Sotheby’s) RM Sotheby’s
11. 12. 2022

Decembra bo namreč novega lastnika na dražbi iskal BMW M1 AHG Studie, redko in edinstveno vozilo znamke BWM, ki je bilo nekoč v lasti zbirke pokojnega Paula Walkerja.

Miamijska podružnica dražbene hiše RM Sotheby's je namreč objavila informacijo o prodaji vozila M1 AHG Studie z letnico 1979. Omenjena športna avtomobilska ikona s sredinsko nameščenim motorjem je cestno verzijo M1 spremenila v ultimativni dirkaški stroj.

Za razliko od cestne različice ima omenjeni BMW umeščene poudarjene sprednje in zadnje spojlerje, razširjeni so tudi koloteki.

Gre za enega izmed redkih BMW M1, ki jih je v omenjenem obdobju spremenil nemški zastopnik AHG. Notranjost so nagradili z usnjenimi sedežnimi vložki in dodali zvočnike za izboljšavo stereo sistema.

A s predelavo niso posegli le v zunanjost. M1 AHG Studie je dobil nastavljivo dirkalno vzmetenje in 16-palčna tridelna platišča BBS. Moč motorja se je povečala na 350 konjskih moči (260 kW).

Preberite si še: Avtomobilska zbirka Brooklyna Beckhama dokazuje, da jabolko le ne pade daleč od drevesa

Po svetu naj bi vozilo največ 10 tovrstnih primerkov, a tudi vsak izmed njih je na svoj način edinstven, saj so posamezne karakteristike prilagodili posameznemu kupcu. Prav zato se domneva, da gre za najredkejše vozilo BMW na svetu (izvirna M1 AHG Studie).

Avtomobil, ki se bo 10. decembra znašel na dražbi, je še za odtenek bolj poseben.

Avto je bil dolgo časa v lasti Eda Weaverja, zatem ga je kupil znani zbiratelj Don Davis, kmalu pa je prišel v last zbirke Paula Walkerja in Rogerja Rodasa, ki sta leta 2013 umrla v tragični nesreči.

Ocenjuje se, da bo M1 AHG Studie dosegel ceno med 450.000 in 550.000 ameriških dolarjev.