Prodaja novih vozil v Evropi v letu 2020 - takšna je končna statistika

Skupina Volkswagen trdno na prvem mestu med proizvajalci; prodaja v decembru nakazuje okrevanje.

Prodaja novih vozil v Evropi v letu 2020 - takšna je končna statistika (foto: Profimedia) Profimedia
28. 1. 2021

Leto 2020 je že slab mesec za name in počasi dobivamo sliko, kakšno škodo je utrpelo gospodarstvo, posledično pa tudi avtomobilska industrija. Da bo škoda precejšnja, prodaja novih vozil pa bistveno slabša kot v preteklih letih je bilo pričakovati že spomladi, sedaj pa se je to tudi uradno potrdilo. Uradne podatke o prodaji novih avtomobilov so namreč pripravili pri britanskem podjetju za gospodarske analize Jato Dynamics.

Ko kaže analiza trga novih vozil v Evropi je bilo namreč v lanskem letu v celotni Evropski Uniji (vključujoč Veliko Britanijo) prodanih 11,94 milijona novih vozil, kar je v povprečju manj kot en milijon vozil na mesec – številka, ki so jo doslej avtomobilske velesile, kot so Francija, Nemčija, Italija in Velika Britanija redno presegale vsak mesec. Povedano drugače, prodaja je upadla za kar 24 odstotkov v primerjavi z letom 2019, tretjim najuspešnejšim letom v zgodovini, ko je bilo prodanih 15,78 milijona novih osebnih vozil.

Prodaja tako lansko leto ni bila slaba le v primerjavi z letom 2019 pač pa tudi leti po izbruhu gospodarske krize leta 2008. V najslabšem letu, ki ji je sledilo, v letu 2013 je bilo namreč še vedno prodanih 12,3 milijona novih vozil. Minulo leto je bilo tako po prodaji novih avtomobilov najslabše po letu 1983. A okrevanje je vseeno na vidiku. V decembru lanskega leta je bilo namreč prodanih že 1,21 milijona novih avtomobilov, kar je le še 80.000 oziroma 3,8 odstotka manj, kot v letu pred tem.

Med prvimi petimi zgolj evropske znamke

Slabša prodaja pa je očitno zajela le vozila z motorji z notranjim izgorevanjem. Praktično vse avtomobilske znamke so namreč zabeležile visok porast prodaje novih električnih (in hibridnih) avtomobilov, kar se kaže tudi pri deležu prodaje le-teh vozil. Če je ta decembra 2019 znašal 6,3 odstotke (delež bencinskih in dizelskih vozil pa 92 odstotkov), so električni avtomobili v decembru 2020 predstavljali skoraj četrtino vseh novih prodanih avtomobilov, ali 24 odstotkov. Mimogrede, v Sloveniji je bilo leta 2020 po podatkih Trgovinske zbornice Slovenije prodanih 1.634 novih avtomobilov – 134,43 odstotka več kot leto pred tem.

Velik delež k zanimanju za električne avtomobile je sicer prinesel novi Volkswagen ID.3. Volkswagnov prvi izključno električni avtomobil je namreč zgolj decembra našel kar 27.997 kupcev in tako postal ne le najbolje prodajan električni avtomobil v Evropi (podjetje Tesla je prodalo 24.567 primerkov svojega Modela 3), pač pa tudi drugi najbolje prodajan avtomobil v Evropi. Bolje se je namreč odrezal le Golf s 30.073 prodanimi primerki. Koncern Volkswagen je tako zadržal tudi prvo mesto med avtomobilskimi proizvajalci.