Raziskava: poltovornjaki eden glavnih navdihov za country glasbo!

Katera znamka pa je najbolj priljubljena?

Raziskava: poltovornjaki eden glavnih navdihov za country glasbo! (foto: Profimedia) Profimedia
29. 1. 2021

O Američanih in njihovemu odnosu do poltovornjakov, ali kot jim sami radi pravijo 'pick-upov', nima smisla izgubljati besed. Že zgolj dejstvo, da je Ford F-150 najbolje prodajan avtomobil v ZDA (letno naj bi jih prodali okrog enega milijona) in da recimo v Teksasu druge vrste avtomobilov ne boste našli (ali pa vsaj ne v takšnem obsegu) govori zase. Druga obvezna sestavina, ki je s prvo, Teksasom – ali pa kar s celotno državo – in z ZDA močno povezana pa je country.

Internetne šale napovedujejo, da bodo country pevci čez nekaj let, ko bodo naokrog vozili samovozeči avtomobili poleg pesmi, v katerih objokujejo pobegla dekleta in žene, pisali tudi pesmi o pobeglih (samovozečih) poltovornjakih. In resnica morda ni prav daleč. Pred kratkim so namreč pri oglaševalski agenciji Good Brothers naredili raziskavo, v kateri so ugotovili, da kar  štirje odstotki (vsaka 25) vseh kadarkoli uradno izdanih country skladb v svojih besedilih omenja poltovornjak(-e). In katere znamke opevajo najpogosteje?

Rezultat pravzaprav niti ni presenetljiv. Med najbolj opevanimi (dobesedno!) so poltovornjaki znamk Chevrolet (ki prevladuje predvsem v zadnje obdobju) in Ford, ki so, kot že omenjeno tudi najbolje prodajani. Ob tem je najbolj zanimivo, da poltovornjaki postajajo vse bolj pogosti v coutry pesmih v zadnjem obdobju, na kar nakazuje tudi dejstvo, da je bil poltovornjak posredno ali neposredno omenjen v vsaki deseti leta 2019 izdani skladbi.

Poltovornjaki so tako eden glavni navdihov, ali pa vsaj elementov country sklad, pri nekaterih izvajalci manj, pri drugih bolj, nihče pa po podatkih omenjene raziskave ne pride niti blizu Justinu Moore-u. 36-letni glasbenik iz Poyena v zvezni državi Arkansas namreč poltovornjak vsaj enkrat omeni v kar 29,6 odstotkih svojih pesmi, tesno za njim pa je Craig Campbell z 0,2 odstotkoma manj. Med nežnejšim spolom so poltovornjaki pričakovano manj popularni, še najpogosteje pa jih omenja Miranda Lambert in sicer v 17 odstotkih vseh svojih skladb.

Najbolj komercialno uspešna skladba, ki v besedilu omenja tovornjak je skladba pevke Carrie Underwood z naslovom 'Before he cheats', ki beleži 208 milijonov pretakanj s spleta.

In katera je skladba, ki najpogosteje omenja poltovornjak(-e)? to bo skladba kantavtorja Corba Lunda z naslovom 'The Truck got Stuck' (Tovornjak se je pokvaril), v kateri je kar 6,56 odstotka celotnega besedila ali 29 besed povezanih s poltovornjakom.