Ruf in Gemballa k svojemu projektu povabila še Akrapoviča

V Ivančni Gorici so za vsega 40 vozil izdelali povsem nov izpušni sistem.

Ruf in Gemballa k svojemu projektu povabila še Akrapoviča (foto: Marc Phillip Gemballa) Marc Phillip Gemballa
6. 6. 2021

‘Project Sandbox’ ali Projekt Peskovnik je izziv ali bolje rečeno vizija, ki povezuje dva rodova, dve legendarni družini na področju avtomobilskih predelav, Ruf In Gemballa, hkrati pa obuja spomina na enega najbolj prepoznavnih Porschejevih avtomobilov vseh časov: Porsche 959. O projektu, katerega rezultat bo nekaj deset zelo posebnih avtomobilov smo sicer v preteklih mesecih že večkrat pisali, pa je pred kratkim v javnost prišla zanimiva informacija, zaradi katere bo novinec dobil tudi nekaj slovenskega pridiha, prizvoka.

Marc Phillip Gemballa je namreč razkril, da bo novi športnik, zasnovan na Porscheju 911 Turbo S opremljen z izpušnim sistemom znamke Akrapovič. In čeprav v podjetju iz Ivančne Gorice že ponujajo rešitev za Porschejeva športnika, so za nov projekt zasnovali povsem nov sistem, izdelan iz titana, ki naj bi pripomogel k še nekaj prirastka pri moči, čim manjši teži, hkrati pa ponujal primerno zvočno kuliso Rufovemu (oziroma Porschejevemu) motorju.

Podžiga jih redkost

Kot je dejal Marc Phillip so želeli zagotoviti najboljši mogoč sistem, izpuh oziroma zvok ki ga zagotavljala, pa hkrati predstavlja enega najpomembnejših faktorjev avtomobila pri vzbujanju čustev. »Kaj dela ta projekt tako poseben je dejstvo, da povezuje izjemno redek superšportni avtomobil z ultramodernim, a hkrati brezčasnim dizajnom, ki bo po našem mnenju postal zbirateljski primerek. Z navdušenjem sodelujemo pri takšnih projektih, saj predstavljajo vse naše znanje in tehnične kapacitet, hkrati pa so zanimivi tudi zaradi same ekskluzivnosti,« pa je dejal Uroš Rosa iz podjetja Akrapovič.

Dokončna predstavitev novega avtomobila je sicer predvidena v prihodnjih tednih, čeprav je že več kot polovica od skupno 40 vozil, ki jih bodo izdelali že razprodanih. In kar se tiče izpuha: vsekakor ga čaka zahtevno delo. Opravka bo namreč imel s šestvaljnim bokserskim motorjem, okrepljenim z dvema turbo puhaloma, ki bo proizvedel 552 kilovatov oziroma 750 'konjev' moči, kar je 100 'konjev' več kot v serijski izvedbi.