S kapsulo v cevi po kopnem tako hitro kot z letalom

Projekt Hyperloop Tehniške univerze v Münchnu predstavlja tehnologijo mobilnosti naslednje generacije.

S kapsulo v cevi po kopnem tako hitro kot z letalom (foto: TUM) TUM
2. 10. 2022

Med številnimi idejami za hitrejše potovanje po kopnem je tudi nekakšen vlak v obliki kapsule, ki z veliko hitrostjo drvi skozi cev. Zamisel je zrasla v ekipi Hyperloop na Tehniški univerzi v Münchnu (TUM), kjer si od leta 2015 prizadevajo vizijo spremeniti v resničnost, zdaj pa so naredili pomemben premik in začeli graditi 24 metrov dolgo testno stezo.

Prvotno študentska pobuda je takrat sodelovala v tekmovanjih SpaceXovega vizionarja Elona Muska. Ekipa je v vseh štirih tekmovanjih zasedla prvo mesto in s temi uspehi je študentski projekt postal sedanji uradni univerzitetni projekt Hyperloop. Cilj projekta je do konca desetletja v več fazah zgraditi referenčno pot za sistem, s katerim bo mogoče potnike prevažati s hitrostjo okoli 850 kilometrov na uro.

Z izgradnjo testne steze je projekt zdaj iz makete prešel v realno velikost. Poleg cevi iz betona ultra visoke trdnosti naj bi zgradili tudi testno kapsulo z magnetno tehnologijo, ki bo lahko prevažala potnike. Gre za prvi tovrstni evropski testni objekt, ki  je posebej namenjen raziskovanju izvedljivosti potniškega prometa.

Pri betonski cevi, v kateri se bo kasneje premikala potniška kapsula, je glavni cilj raziskovanje tesnjenja v realnem obsegu, saj sistem Hyperloop temelji na skoraj brezzračnem prostoru. Pri potniški kapsuli bodo proučevali varnost potnikov v cevi, tretji cilj testiranja pa je spremljanje sistema za nadzor delovanja in s tem nadzor cevi in ​​kapsule ter pogonskega sistema.