Ta 911 Targa ima pa prav posebno zgodovino in lahko si jo omislite!

Na dražbeni platformi Collecting Cars se je pojavil nenavadno opremljen Porsche 911 SC 3.0 Targa z zanimivo preteklostjo.

Ta 911 Targa ima pa prav posebno zgodovino in lahko si jo omislite! (foto: Collecting Cars) Collecting Cars
26. 3. 2022

Na dražbeni platformi Collecting Cars se je pojavil Porsche 911 SC 3.0 Targa z letnico 1980. Zanimiv avto, ki pa bi ga bilo precej lažje spregledati, če na njem ne bi bilo modre luči, zvočnika, oranžnih nalepk in napisa "Rijkspolitie". No Rijkspolitie je bila nizozemska policija s posebnim oddelkom avtocestne policije (AVD), kjer so bili znani po belih uniformah in oranžnih čeladah, pa tudi po uporabi Porschejevih avtomobilov.

Ob odprtju oddelka leta 1962 so najprej naročili 356 kabrio. Od takrat, ko je slednjega zamenjal 911 in vse do leta 1993 pa so prisegali na Targo. Čemu bi policiji koristil 911 Targa, karoserijska oblika, ki jo ponavadi povezujemo z uživaško vožnjo, po možnosti nekje ob morju? Odprte avtomobile so želeli zaradi boljše preglednosti, med nujno vožnjo pa je policist pogosto tudi vstal v avtomobilu in dajal napotke drugim udeležencem v prometu.

Dotična Targa, ki je imela oznako Alex 86, je torej v osemdesetih pomagala vzdrževati red na nizozemskih avtocestah. V zadnjih osemnajstih mesecih so jo delno razstavili in obnovili, vključno z delujočo opremo, ki so jo potrebovali policisti - sireno, utripajočo modro luč, megafon, osvetljen znak STOP, pa potem radio za komunikacijo in leseno škatlo za ostale policijske pripomočke.

Preberite tudi: Naše avtoceste čakajo všečne (in tudi manj všečne) posodobitve

Navedeno je, da je bil 3-litrski zračno hlajeni motor s petstopenjskim ročnim menjalnikom v zelo dobrem stanju, avto pa naj bi prevozil le 31.417 kilometrov. Pri tem domnevajo, da gre za kilometrino novega motorja, na neki točki so ga namreč zamenjali. Ta model 911 SC (krajše za Super Carrera) je bil sicer na prodaj med letoma 1978 in 1984, naročili pa so ga v "grand prix" beli barvi, na seznamu dodatne opreme pa so bili ogledalo na sovoznikovi strani, zadnji brisalec in meglenke.