Se je tudi v vašem avtomobilu pojavil 'novodobni Y2K' hrošč?

Z nenavadno (čeprav bolj ali manj nedolžno) težavo se soočajo lastnik vozil znamk Honda in Acura iz različnih koncev sveta.

Se je tudi v vašem avtomobilu pojavil 'novodobni Y2K' hrošč? (foto: Honda) Honda
6. 1. 2022

Ko govorimo o hrošču Y2K je seveda govora o hrošču, računalniški napaki, povezani z dvomestnim zapisom letnice na računalnikih, zaradi česar je na prehodu tisočletja obstajal strah, da bi se vsi računalniki po svetu utegnili enostavno sesuti. Na srečo do tega takrat ni prišlo, milenijski hrošč pa je tako poskrbel le za nekaj manjših zapletov.

Neprimerno manjši in bolj ali manj neškodljiv, vsekakor nenavaden zaplet, ki spominja na zgornjo težavo pa se je sedaj pojavil pri lastnikih vozil znamk Honda in Acura na različnih koncih sveta. V vozilih omenjenih znamk, izdelanih med letoma 2004 in 2012, opremljenih z navigacijskim sistemom se je namreč s prehodom v novo leto datum namesto na prvi januar 2022 prestavil na prvi januar 2002, 20 let v preteklost, v čas, ko omenjena vozila sploh še niso bila izdelana.

Bo rešitev prišla kar sama?

Številni vozniki so to napako želeli odpraviti z ročno nastavitvijo datuma, česar pa jim sistem preprosto ne pusti. Druge funkcije vozila ali navigacijskega sistema naj s tem sicer ne bi bile prizadete.

Lastniki naj bi po poročanju ameriških medijev pomoč iskali pri lokalnih zastopnikih znamk v različnih državah, prav tako različni pa so njihovi odgovori. Na eni strani tako pravijo, da se težave pri Hondi zavedajo in jo proučujejo, hkrati pa so dejali, da naj bi se težava samodejno odpravila z avgustom prihodnje leto, v kolikor rešitve ne bodo uspeli najti pred tem.