Seat Arona, trda kot skala

15.000 kilogramov težka skulptura je prvo tovrstno delo priznanega portugalskega uličnega umetnika.

Seat Arona, trda kot skala (foto: Jure Šujica) Jure Šujica
20. 11. 2018

Mesto Cascais – ime se izgovori enako kot ime verjetno najbolj znanega Nissanovega križanca – je le približno 30 kilometrov stran od portugalske prestolnice Lizbone in še nekoliko bližje dirkališču Estoril. V avtomobilskem svetu sicer ni prav posebno pomembno, kljub temu pa v teh dneh gosti prav zanimivo kamnito skulpturo v podobi športnega terenca znamke Seat Arona.

»Želel sem nekako ovekovečiti dizajn avtomobila, ga narediti nesmrtnega,« je dejal portugalski umetnik Alexandre Farto, bolj znan pod umetniškim vzdevkom Vhils, ob tem pa dodal, da z avtomobili, sploh pa tako, še nikoli ni ustvarjal, čeprav si je takšnega projekta želel že dolgo.

Kot bi ustvarjali avtomobil

Projekt, ki se ga je Vhils lotil, je bil vsekakor obsežen. Tri mesece je namreč ustvarjal tridimenzionalni prototip končnega izdelka, pri čemer je prešel vse faze, ki so jih preživeli tudi avtorji avtomobila, od prvih skic do končnega izdelka, pri čemer si je v veliki meri pomagal z virtualno tehnologijo.

Končni rezultat je torej kar 15 ton težka kamnita skulptura Seatovega športnega terenca v naravni velikosti, za katero se zdi, kot da se rojeva iz cementa. Tako obsežen projekt si zasluži tudi primerno mesto. Skulptura bo tako vsaj prihodnjih nekaj tednov krasila trg pred nekdanjo mestno trdnjavo, danes pa muzejem sodobne umetnosti v mestu Cascais.