Včasih je bil sinonim za mestni avto. Danes ta znamka postaja nekaj povsem drugega ...

28. 3. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Kako bo videti novi model Smarta, potem ko so Nemci združili moči s Kitajci? Obljubljajo športnost in eleganco hkrati.

Leta 2019 je Mercedes-Benz moči združil s kitajsko multinacionalko Geely in tako se je za Smart začelo novo poglavje. Za zdaj ima nova generacija njihovih avtomobilov le enega predstavnika, ki so ga označili z #1. Majhnemu križancu se bo kmalu pridružil nov model, na spletu pa so proizvajalci objavili skice, ki nam lahko namignejo, kako bo videti.

Enka, dvojka, trojka

Čeprav je to njihov drugi model, so ga poimenovali #3, kar bi lahko povzročilo malce zmede. Trojka bo, tako kot enica, električni SUV, vendar bo po videzu bolj športna, mišičasta in avantgardna. Zasnovali so ga oblikovalci pri Mercedes-Benzu, želeli pa so ustvariti avtomobil, ki bo hkrati izžareval elegantnost in športnost.

Pomembne podrobnosti

Oblikovalci so športno obliko avtomobila poudarili s podrobnostmi; ozki LED žarometi in nos, ki spominja na morskega psa. Za kupejevske poteze strehe skrbi stebriček C in pritajen spojler na strehi avtomobila. Tudi ogromna kolesa pripomorejo k športnemu videzu, vendar bodo ta na serijskem avtomobilu zagotovo manjša in predvsem ožja, saj ga bo poganjala elektrika. Športnost se odraža tudi v notranjosti; sedeži imajo namreč izrazito bočno oporo in integrirane vzglavnike.

Več kmalu

Tehničnih podatkov za zdaj še niso razkrili, tako da o dometu in moči elektromotorjev ne vemo ničesar. Glede na to, da z avtomobilom ciljajo na športen videz, lahko mogoče pričakujemo več moči in da se bo tako kot s predhodnikom, Brabus poigral tudi s #3. Smart #1 Brabus ima namreč 428 KM (428 kW), vendar ni videti nič kaj bolj športno od običajnega. Serijsko različico novega modela bo znamka razkrila na šanghajskem avtosalonu, 18. aprila.

Fotografije: promocijsko gradivo

 

Preberite še: Tega avtomobila na slovenskih cestah nismo videli. Ali pač?

Priporočamo tudi: To je žalostna kalvarija bralca na poti do vozniškega izpita in to zagotovo to edini primer

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan