Skrivnostna avtomobilska zgodba, ki je spodbudila začetek Michelinovih zvezdic in njeno prekletstvo

11. 11. 2022 | Nika Arsovski
Deli

Michelinove zvezdice so sinonim za vrhunsko kulinariko na najvišjem nivoju. Kako za vraga je prišlo do tega in kako so lahko dandanes Michelinove zvezdice bolj znane od osnovnega produkta podjetja, si preberite v članku.

Michelinov vodič je verjetno najbolj znan vodič, ki gurmane in ljubitelje izjemne kulinarike usmeri na prava pota, v resnici pa gre za eno najuspešnejših marketinških kampanj v zgodovini avtomobilizma.

A vse skupaj se je začelo še veliko prej, preden so ceste napolnili avtomobili. Nadvse uspešna zgodba se je začela pisati leta 1900, ko je bilo na cestah precej več kočij kot avtomobilov. 

Profimedia

Brata André in Édouard Michelin sta si prizadevala razširiti zaupanje ljudi v avtomobile, pri tem pa sta poudarjala predvsem svobodo potovanja, s katero se kočije niso mogle kosati.

Brata Michelin sta s svojimi prvimi objavljenimi zvezki, ki podrobno opisujejo najboljše francoske restavracije in hotele, želela spodbuditi ljudi k nakupu avtomobila, posledično pa izboljšati tudi lastno prodajo.

Kam postaviti termostat, da bodo računi nižji?

Filozofija je bila dokaj preprosta – več objavljenih vodnikov, več avtomobilov in posledično večja prodaja Michelinovih avtomobilskih in tovornih pnevmatik. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MICHELIN guide (official) (@michelinguide)

Leta 1911 sta izdala še Michelinov vodnik po Veliki Britaniji, kmalu zatem sta v angleškem jeziku izdala še vodnik po Franciji.

Ponudba Michelinovih vodnikov se je iz leta v leto širila, do 21. stoletja pa se je razširila na vse strani sveta.

Kljub pospešeni rasti prodaje Michelinovih pnevmatik je vodič po mnenju kulinaričnega mojstra Marca Pierra Whitea, prvega angleškega kuharja s tremi Michelinovimi zvezdicami, gastronomijo na neki način tudi zastrupil.

Bi verjeli človeku, ki je Gordona Ramsaya uspel spraviti v jok? Zakaj pa ne!? Preverite njegovo mišljenje. 

Štiri leta po prejemu treh Michelinovih zvezdic se je White distanciral od kuharskega poklica. Kar 20 let je delal za to, da bi dosegel najvišjo kulinarično raven, ko pa mu je to uspelo, je spoznal, da je davek enostavno previsok.

Profimedia

Vodenje restavracije s tremi zvezdicami Michelinovega vodiča preprosto ni odtehtalo mukotrpnega in mučnega dela, ki je nujno potrebno za vzdrževanje ugleda.

Preberite si še: Naša novinarka je iz prve roke izvedela, kakšen voznik je Jay Leno

White je tako postal prvi človek, ki je vrnil vse tri Michelinove zvezdice, kar je pretreslo svet gastronomije. V intervjuju za Caterer je že leta 2007 iskreno spregovoril o tem, kako so ga stresi prisilili k premisleku o svojih nadaljnjih življenjskih odločitvah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Feel Slovenia (@feelslovenia)

»Ocenjevali so me ljudje, ki so imeli manj znanja od mene. Je bilo torej zares vredno? Michelinove inšpektorje sem  preveč spoštoval, obenem pa omalovaževal sebe,« je dejal kuharski mojster v omenjenem intervjuju in nadaljeval:

»Imel sem dve možnosti: lahko bi ostal ujetnik tega sveta in še naprej delal šest dni na teden, živel v laži in zaračunaval visoke cene. Lahko pa sem vrnil zvezdice in svoj čas posvetil svojim otrokom.«

Novo na Metroplay:  Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec