Spoznajte najbolj komplekso avtocestno pentljo - ki pa je v resnici precej enostavna

Njegova gradnja je trajala kar osem let.

Spoznajte najbolj komplekso avtocestno pentljo - ki pa je v resnici precej enostavna (foto: Profimedia) Profimedia
22. 7. 2022

Avtomobilski razcepi in vozlišča, še posebej kadar so polna mostov, nadvozov in podvozov, delujejo iz zraka precej kompleksno in zapleteno, marsikateremu vozniku pa utegnejo pognati strah v kosti. V praksi je seveda njihova uporaba, še posebej, če sledimo kažipotom, relativno enostavna. Se pa zato na Kitajskem nahaja vozlišče, pri katerem vsaj ob prvem pogledu nanj odprtih ust ostanejo tudi najbolj izkušeni vozniki.

Verjetno najbolj kompleksno vozlišče na svetu, poimenovano Huangjuewan se nahaja blizu kitajskega mesta Chongqing z 22 milijoni prebivalcev, po poročanju spletne strani b92 pa gre za vozlišče s kar 20 uvozi, izvozi ali razcepi v pet nivojih, ki skupno merijo v dolžino kar 16.414 metrov, vodijo pa skupaj v osem smeri.

Preberite še: Nova oblika varčevanja: kmalu le še 120 oziroma 100 kilometrov na uro?

Vse skupaj deluje precej zapleteno, a temu vendarle ni tako. Izvozi so namreč razpršeni dovolj daleč vsak sebi, hkrati pa so nekateri izmed njih opremljeni z 'zasilnimi' izvozi za tiste voznike, ki zapeljejo na napačen izvoz. Ti se nahajajo na razdalji 800 metrov od prvotnega izvoza, kako vozlišče in vožnja po njem deluje v praksi pa si lahko ogledate v spodnjem videu.

Vozlišče v mestu Chongqing sicer ni novo. Z njegovo gradnjo so namreč pričeli že leta 2009, zaradi njegove kompleksnosti, ki je predstavljala velik izziv tudi za gradbince, ki so morali urediti vse priključke pa so prvi avtomobili po njem zapeljali šele leta 2017.