V muzeju njenega veličanstva: filmski muzej o Jamesu Bondu in njegovih avtomobilih

Londonski filmski muzej v središču mesta hrani za javnost odprto zbirko avtomobilov, ki bo navdušila ljubitelje filmov o Jamesu Bondu in njegovih avtomobilih.

V muzeju njenega veličanstva: filmski muzej o Jamesu Bondu in njegovih avtomobilih (foto: Newspress) Newspress
9. 1. 2019

London, glavno mesto Velike Britanije, hkrati velja za avtomobilsko prestolnico Evrope. Čeprav zaradi zelo prenatrpanih cest promet tam poteka zelo počasi, to premožnih posameznikov ne odvrne od tega, da bi se po mestu vozili s svojimi superšportnimi avtomobili. Med njimi so v ospredju vozila domače znamke Aston Martin. Prav njim pa je v veliki meri posvečen kletni prostor na naslovu 45 Wellington Street v središču metropole.

Kaj je v omenjenem prostoru, razkriva že velik napis nad pročeljem visoke dvonadstropne stavbe, 'Bond in Motion'. V kletnih prostorih stavbe namreč gostuje londonski filmski muzej oziroma oddelek, namenjen slavnemu britanskemu agentu Jamesu Bondu. Po liku, ki ga je ustvaril pisatelj Ian Flemming, so namreč do zdaj posneli že kar 24 filmov, temu primerno visoko pa je število razstavljenih primerkov, med katerimi so v ospredju avtomobili in druga vozila.

Zajeti vsi najpomembnejši avtomobili

Obiskovalce ob vstopu v muzej pričaka izpod stropa obešen žirokopter, uporabljen v filmu Samo dvakrat se živi (You only live twice), avtomobilski del pa se začne s prihodom v klet, kjer bo obiskovalec naletel na par vozil znamke Rolls-Royce, modela Phantom III in Silver Cloud II, ki sta nastopila v filmih Goldfinger in Od tarče do smrti (A view to a kill). A seveda omenjena avtomobila v nobenem izmed filmov nista bila glavna Bondova avtomobila. Zanj so bili vedno rezervirani športniki.

Najpomembnejši model serije, Aston Martin DB5 (prvi v seriji vozil omenjene znamke, uporabljenih v filmu), se tako ponosno razkazuje že v središču naslednjega prostora. Gre za avtomobil, ki je nastopil v kar štirih filmih, njegov večinoma razstavljeni brat dvojček pa se za trenutek pojavi tudi v (za zdaj) zadnjem delu serije, filmu Spectre. Posebej za ta film je Aston Martin izdelal tudi model DB10.

Ob našem obisku ob koncu lanskega leta so bili sicer v muzeju razstavljeni prav vsi modeli Aston Martinov, uporabljenih od filma Umri kdaj drugič (Day another day) naprej, še več pa je bilo razstavljenih vozil, uporabljenih v starejših filmih o tajnem agentu: od Lotusa Espirita, spremenjenega v podmornico, Forda Mustanga Macha 1 iz filma Diamanti so večni, BMW Z8 iz filma Vse in še svet (The World is not enough) in še bi lahko naštevali. Del muzeja je sicer namenjen tudi motociklom, na ogled pa so postavljene še različne makete, s katerimi so med snemanjem nadomestili prave avtomobile; z eno izmed njih so posneli slovit prizor iz filma Jutri nikoli ne umre (Tomorrow never dies), v katerem BMW 750iL zleti s ceste in pristane v izposojevalnici avtomobilov.

Omenjena razstava sicer ni nova, ampak je na tem mestu že peto leto in naj bi se k sreči še nekaj časa. Je pa treba omeniti, da se razstavni rekviziti v njej vsake toliko časa menjajo, zaradi česar je muzej vredno obiskati večkrat.