Tega malčka bi prepoznali tudi brez znaka in številke

Fiat 500, prvič predstavljen 4. julija 1957, praznuje 67. rojstni dan, že zdavnaj pa se je vpisal med avtomobilske legende

4. julij je za italijanskega avtomobilskega giganta pomemben datum, saj označuje rojstvo ikoničnega Fiata 500, avtomobila, ki je pospešil motorizacijo Evrope v petdesetih letih preteklega stoletja in uteleša pristno italijansko ustvarjalnost.

Fiat

Fiat 500 je zasnoval italijanski avtomobilski oblikovalec in inženir Dante Giacosa kot kompakten, cenovno dostopen avtomobil za množice, ki je hitro postal temelj italijanskega povojnega gospodarskega okrevanja. Giacosa je z oblikovanjem Fiata 500 dobil priznanje, ki avtomobil postavlja za ikono italijanskega oblikovanja in ustvarjalnosti. 

V 67 letih je Fiat predstavil tri generacije modela 500. Prva generacija iz šestdesetih let prejšnjega stoletja je zagotovila mobilnost in svobodo; postala je pravi kulturni fenomen in se uveljavila kot priljubljena blagovna znamka.

Fiat

Z drugo generacijo, predstavljeno leta 2007, je Fiat 500 v svet mestnih avtomobilov prinesel koncept trendovskega vozila; postal je modna in stilska ikona. Leta 2020 je bila z električnim 500e predstavljena tretja generacija, ki je usmerjena s k trajnostni urbani mobilnosti.

Fiat

Od prve predstavitve leta 1957, je bilo po vsem svetu prodanih več kot 7,5 milijona Fiatov 500, kar je utrdilo njegov status ikoničnega vozila, ki je postalo del kolektivne zavesti več generacij voznikov različnih starosti, okusov in narodnosti.  

Prihajajoči model Fiat 500 Ibrida, ki bo predstavljen predvidoma konec leta 2025 oziroma v začetku 2026, bodo izdelovali v tovarni Mirafiori v Torinu. Ta hibridni model bo dopolnjeval Fiata 500e, ki prav tako prihaja iz te tovarne. Trenutno je 500e naprodaj v 48 državah, osvojil pa je tudi 43 mednarodnih nagrad.