Napaka preprečila prodajo najdražjega avtomobila vseh časov

Dražba Porscheja Type 64 je bila prekinjena pri 70 milijonih dolarjev oziroma 63 milijonih evrov.

Napaka preprečila prodajo najdražjega avtomobila vseh časov (foto: Profimedia) Profimedia
19. 8. 2019

Avtomobilski šovi, kakršni je minuli teden potekal v kalifornijskem Monterey-ju, pritegnejo veliko avtomobilskih navdušencev, vseh slojev, še posebej zanimivi pa so za bogatejše in pa seveda avtomobilske zbiratelje. V sklopu dogajanja se namreč vedno odvijajo različne avtomobilske dražbe, na katerih se vedno pojavi priložnost za nakup različnih redkih avtomobilov. Minuli vikend se je tako pod sojem žarometov znašel tudi eden izmed zgolj dveh McLarnov F1, naknadno predelanih po specifikacijah LM. Zanj so uspeli iztržiti slabih 18 milijonov evrov.

Na dražbi pa se je pojavil še en precej starejši in bolj ekskluziven avtomobil. Gre se za Porsche Type 64 iz leta 1939, avtomobil, ki je nastal devet let preden je Porsche sploh začel s serijsko izdelavo vozil pod lastnim imenom. Zgolj 38 prototipov je bilo izdelanih, pri čemer pa je do leta 1947 preživel le primerek (še enega pa so kasneje obnovili), ki je bil v lasti Ferry-ja Porscheja. Omenjeni avtomobil je bil predan v obnovo Battistu Farini, ustanovitelju podjetja Pininfarina, kasneje pa je skozi desetletja zamenjal kar nekaj lastnikov; trenutno ga ima v lasti dr. Thomas Griuber iz Avstrije in prav on je avtomobil tudi ponudil na dražbi.

17 namesto 70

Izklicna cena za vozilo je bila kar 30 milijonov dolarjev oziroma slabih 28 milijonov evrih, ne glede na to pa je cena hitro rasla in po le nekaj minutah presegla 40, 50 in naposled prišla do 70 milijonov dolarjev, s čimer je kazalo na to, da bo Type 64 z naskokom 20 milijonov dolarjev postal najdražji kadarkoli prodani avtomobil. Nato pa so nastopile težave (ki si jih lahko ogledate v spodnjem videu). Medtem, ko je dražbenik napovedoval ceno 70 milijonov dolarjev, se je na platnu ob njem pojavil znesek 17 milijonov dolarjev, kar je sprožilo negodovanje in celo odhod številnih dražiteljev iz prireditvenega prostora, dražba pa je bila nato prekinjena, pri čemer avtomobila na koncu niti niso prodali.

Predstavniki sicer izredno ugledne dražbene hiše RM Sotheby's so v izjavi za javnost napisali, da je šlo za napako in nikakor ne za načrtovano potezo ali celo neslano šalo, kot razlog pa navajajo šum v komunikaciji. Ne glede na to pa se zadeva verjetno ne bo tako hitro pomiriti, vsaj ne na strani lastnika vozila, ki je bil tako (vsaj do naslednje dražbe, če se bo zanjo odločil) prikrajšan do zajetnega kupa denarja.