Teksaška pošast ogromnih mer in z več kot tisočglavo konjenico

Vsako leto bodo izdelali samo 12 poltovornjakov Hennessey Mammoth 1000 6x6 TRX, cena za vsakega v vrtoglavih višavah - skoraj pol milijona dolarjev.

Teksaška pošast ogromnih mer in z več kot tisočglavo konjenico (foto: Hennessey) Hennessey
22. 4. 2022

Podjetje Hennessey iz Texsasa, ki  se ukvarja s proizvodnjo in predelavo hiperavtomobilov, je spravilo na ceste svoj največji in najbolj ekskluzivni poltovornjak, za katerega zahtevajo skoraj pol milijona dolarjev, natančneje 449.950 ameriških zelencev, kar je skoraj 414 evrskih tisočakov. Mammoth 6x6 je največje vozilo, ki so ga ustvarili v 30-letni zgodovini podjetja, v dolžino meri kar 7,19 metra, vgrajen pa ima motor, ki razvije kar 744 kilovatov oziroma 1012 konjskih moči in poganja vseh šest koles.

Zverinski osemvaljnik z orjaškim navorom

Grozljivo impozanten poltovornjak, s svojo podobo prekaša vse običajne avtomobile in tudi vozila, ki spadajo v razred terenskih dostavnikov z odprtim tovornim prostorom. Njegova motorna moč prav tako vzbuja strahospoštovanje, gre pa za predelan 6,2-litrski bencinski osemvaljnik Hellcat iz Dodgeovega Rama TRX.  Hennesseyjevi inženirji so dodali visokotlačni 2,65-litrski kompresor, injektorje goriva in indukcijski sistem z visokim pretokom, ter elektroniko za povečanje zmogljivosti in tako njegovo zmogljivost povečali za več kot 300 konjskih moči, navor pa dvignili na orjaških 1.314 njutonmetrov. Poleg motornega friziranja, je Mammoth dobil še vrsto pripomočkov za vožnjo po brezpotjih, od diferencialnih zapor za zadnji osi in vzmetenja Bilstein, do 20-palčnih koles, na katerih so nataknjene  37-palčne terenske pnevmatike. Osnova je Ram TRX z dodano tretjo osjo, kar pošastneža občutno podaljša in mu izdatno poveča tovorni prostor.

Nesporni kralj ceste za kraljevsko ceno

John Hennessey, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja je prepričan, da je Mammoth superiorno hiter in popoln za terensko vožnjo. »To je nesporni kralj ceste", je samozavestno pribil ob predstavitvi. Kraljevska je seveda tudi cena in verjetno bo vsak petični kupec po tem, ko bo iz denarnice potegnil pol milijon dolarjev, rekel »keep the change« (obdržite drobiž). Za odšteti denar bodo kupci poleg zverinskega motorja dobili tudi ozaljšano zunanjost bleščečo paleto luči s svetilnimi diodami in notranjost po meri, ki je še dodaten ekskluzivni  element tega posebneža.