Kako je živeti s Teslo Model S z največ prevoženimi kilometri na svetu?

6. 12. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Nemec je leta 2014 kupil rabljeno Teslo model S, ker je bila prostornejša in udobnejša od njegovega prejšnjega avtombila - uganete, kaj je vozil prej?

Hansjörg von Gemmingen-Hornberg je pred devetimi leti kupil rabljeno Teslo Model S s 30.000 prevoženimi kilometri, ker je bila udobnejša od njegovega prejšnjega avtomobila (Počakajte, da izveste zgodbo o tem!). Danes je Nemec ponosni lastnik Tesle s 1.900.000 prevoženimi kilometri - več od kateregakoli drugega Modela S in nič ne kaže, da bi jo nameraval prodati, saj je preklical tudi rezervacijo za električni avto Lucid Air.

Youtube/Watt Energy

Kako je to mogoče?

Upokojenec je kilometre pridno nabiral na potovanjih, saj tuje kraje najraje obišče z avtomobilom. Zapeljal se je že do Afrike, ko je obiskal Maroko, in vse do Kitajske. Če rečemo, da je voznik avta polnih 9 let (3287 dni) in s tem številom delimo prevožene kilometre, ugotovimo, da je v povprečju vsak dan prevozil približno 578 kilometrov. Še bolj impresiven se ta podatek zdi, ko izvemo, da se gospod ustavi vsakih 100 kilometrov, da si on in avtomobil odpočijeta.

Youtube/Watt Energy

Ne spreglejte

Vzdrževanje

Seveda pa je bilo treba dele pogonskega sklopa po vseh teh kilometrih tudi menjati. Tako je zdaj v avtomobilu tretji baterijski sklop, a Gemmingen-Hornberg skrbi, da kapaciteta nikoli ne pade pod 20 odstotkov in baterije nikoli ne napolni popolnoma. Več težav je imel z zadnjim elektromotorjem, ki so znana hiba tega letnika Modela S. Vgrajen je že 14. motor, nekateri pa so bili celo menjani v garanciji. Lastnik pravi, da se karoserija in notranjost za svojo starost dobro držijo.

Youtube/Watt Energy

Kaj pa prejšnji?

To ni njegov prvi električni avtomobil. Tudi pred Modelom S je imel Teslo; prvi njihov model. Gospod je prej vozil majhnega modrega Roadsterja, ki ga pravtako ni niti malo šparal! Z njim je prevozil približno 644.000 kilometrov - naj spomnimo, da je to bilo več kot deset let nazaj, ko polnilna infrastruktura ni bila niti približno tako razvita kot je danes!

Youtube/Watt Energy

Preberite še: Mercedes-Benz 300 SLR velja za najdražji avtomobil na svetu, pa veste zakaj?

BONUS VIDEO: Prisluhnite najbolj zanimivim izkušnjam dveh izvrstnih slovenskih dirkačev!