Tesli prepovedali udeležbo na avtomobilskem salonu v Kansasu

Razlog za to pa je način prodaje novih vozil, ki nikakor ni po godu organizatorjem.

Tesli prepovedali udeležbo na avtomobilskem salonu v Kansasu (foto: Tesla) Tesla
19. 3. 2020

Avtomobilski saloni in drugi dogodki so trenutno povsod po svetu bolj ali manj prepovedani in nedavni kansaški salon, ki se je odvijal v začetku tega meseca v prestolnici te ameriške zvezne države, Kansas Cityju je bil praktično eden izmed zadnjih tovrstnih dogodkov. Gre sicer za enega manjših salonov, na katerih se želijo distributerji in avtomobilski proizvajalci še nekoliko bolj približati potencialnim kupcem in jim namesto premier pokazati vozila, ki jih že takoj lahko kupijo.

Prav tu pa se skriva težava. Kot je znano, Tesla svojih vozil ne prodaja v klasičnih avtomobilskih salonih, pač pa je avtomobile moč naročiti le preko spleta, česar pa organizatorji salona, zveza tamkajšnjih avtomobilskih proizvajalcev nikakor ne odobrava. V uradnem sporočilu za javnost so tako sporčili, da mora imeti vsak avtomobilski proizvajalec z zvezo sklenjen dogovor o prodaji in servisiranju vozil, med pogoji za podpis pa je tudi možnost fizične prodaje vozil v lastnih avtosalonih ali franšizah. Zgolj podpisniki tega dogovora pa nato lahko svoja vozila predstavijo na salonu.

S to odločitvijo pa se pri Tesli razumljivo niso strinjali. Kot protiukrep so zato člani tamkajšnjega kluba ljubiteljev vozil znamke Tesla organizirali lastno predstavitev, ki je vključevala predstavitev večih modelov ameriške znamke električnih vozil, zainteresiranim voznikom pa so nato omogočili tudi testne vožnje.