To je barva, ki že 10 let velja za najbolj popularno

Nanjo v največji meri prisegajo predvsem kitajski kupci.

To je barva, ki že 10 let velja za najbolj popularno (foto: Profimedia) Profimedia
14. 12. 2020

Avtomobili in njihove barve marsikaj povedo o lastnikih teh vozil. Tako se ljubitelji športnih avtomobilov pogosteje odločajo za rdeče ali pa recimo rumene avtomobile, poslovneži za temnejše barve in tako naprej. Na splošno pa vseeno velja, da se ljudje s svojimi avtomobili, čeprav se jih vse več odloča za nakup križancev, večinoma ne želijo izpostavljati, temveč raje ostanejo manj opaženi, vsaj ko pride do vprašanja barve karoserije.

Podjetje Axalta, proizvajalec avtomobilskih lakov je tako razkril, da se je po njihovih podatkih v letu 2020 kar 38 odstotkov kupcev novih avtomobilov po svetu odločilo za nakup belega avtomobila. Zanimivo, da je odstotek povsem enak, kot v letih 2018 in 2019, hkrati pa tudi to, da je bela barva tako po podatkih Axalte že deseto leto zapored najbolj priljubljena barva med novimi avtomobili.

K visokemu deležu bele barve je sicer v veliki meri pripomogla priljubljenost omenjene barve na Kitajskem, kjer je v belo barvo obarvan več kot vsak drugi nov avtomobil, skupno 57 odstotkov. V Evropi je na drugi strani ta delež 25-odstoten in je enak deležu sivih avtomobilov. Sicer pa je siva barva v Evropi priljubljena predvsem med kupci prestižnih, luksuznih vozil. Kar 62 odstotkov kupcev tovrstnih osebnih avtomobilov se namreč pri nakupu odloči za sivo, ali pa črno barvo.