To je novi kralj francoskih avtocest, menite, da mu lahko pobegnete?

Če boste pretiravali s hitrostjo na francoskih cestah, boste kaj hitro lahko imeli opravka s policijskim Alpinom A110.

To je novi kralj francoskih avtocest, menite, da mu lahko pobegnete? (foto: Francosko ministrstvo za notranje zadeve) Francosko ministrstvo za notranje zadeve
21. 12. 2021

Junija so na francoskem notranjem ministrstvu izdali razpis za nakup hitrih intervencijskih vozil za nujne naloge žandarmarije oz. francoske policije. Nanj se je prijavila skupina Renault, izbrali pa so nič drugega kot Alpine A110 - športnik, znan po svoji lahki zasnovi in agilnosti. Policiji so že predali prva dva primerka, v naslednjih štirih letih pa jih bodo skupaj dobavili 26. 

Avtomobili bodo namenjeni avtocestnim intervencijam, torej prestrezanju najhitrejših voznikov, pa raznim nalogam za izboljšanje prometne varnosti, uporabljali jih bodo tudi kriminalisti, medtem ko bosta dva vedno na voljo za usposabljanje. Pri francoskem specialistu za predelave gospodarskih vozil so jih opremili z vso potrebno elektroniko in drugo opremo.

Spomnimo - Alpine A110 poganja 1,8-litrski prisilno polnjeni štirivaljnik s 185 kW (252 KM) moči in 320 Nm navora. Pri tem je potrebno omeniti, da A110 tehta le 1.103 kilogramov. Gre torej za drugačen pristop, kot ga je s parom BMW-jev M550i ubrala slovenska policija.

Hitra intervencijska enota francoske policije že od ustanovitve izključno uporablja Alpinove in Renaultove avtomobile. Tako so med letoma 1966 in 1973 že uporabljali izvirni Alpine A110, po katerem se zgleduje novi A110, pa potem dolgih 14 let (med 1973 in 1987) tudi njegovega naslednika - A310. Zadnjih deset let so za tovrstne naloge uporabljali Renault Megane R.S. tretje generacije.

Alpine s prihodnjim letom tudi v Sloveniji

Pred dvema tednoma smo od domačega zastopnika znamke Renault dobili uradno potrditev, da znamka Alpine končno prihaja tudi k nam. Do tega je prišlo predvsem v luči novih načrtov z znamko Alpine in njenih odnosov z Renaultovo ponudbo. Alpine bo namreč postal nosilec vseh Renaultovih športnih avtomobilov in tako pridobil precej prodajnega potenciala.

Preberite več o napovedanem prihodu znamke Alpine v Slovenijo