To se zgodi, ko Američani dobijo prvo krožišče v mestu (video)

Zmeda pri uporabi krožišč vsaj zaenkrat še ni pustila večjih posledic.

To se zgodi, ko Američani dobijo prvo krožišče v mestu (video) (foto: Profimedia) Profimedia
26. 4. 2021

Krožišča v Sloveniji poznamo že več kot 30 let. Prvo je bilo namreč leta 1989 postavljeno pri ljubljanskih žalah, kljub temu pa imajo z njihovo uporabo še dandanes številni vozniki težave, ki so se z uvedbo tako imenovanih turbo križišč še povečale. Vsekakor pa so te težave, ki jih po navadi pospremijo le začudeni pogledi in občasno hupanje ostalih udeležencev v prometu zanemarljive v primerjavi s tistimi, s katerimi se zadnje čase ukvarjajo v ZDA.

Čeprav jih poznajo tudi tam, so krožišča v Združenih državah Amerike precej bolj redka kot v Evropi (bilo naj bi jih le kakih 7.100), posledično pa imajo vozniki z njihovo uporabo še toliko večje težave in čeprav naj bi bili v praksi bolj varni kot klasična krožišča, temu ni vedno tako. To dokazuje tudi novo zgrajeno krožišče v podeželskem predelu zvezne države Kentucky, kjer le redki vozniki novo prometno pridobitev dejansko znajo tudi uporabljati, kar lahko vidimo tudi v spodnjem videu.

Oblasti so se po poročanju televizijske mreže CBS odločile, da krožišče, ki ga dnevno prečka okrog 4.000 vozil postavijo na mesto nekdanjega križišča, kjer se je v preteklosti kljub dobri preglednosti zgodilo že kar nekaj hudih prometnih nesreč. A glede na to, kaj se v krožišču dogaja zadnje dni je vsekakor na mestu vprašanje, ali je bila rešitev dobro premišljena.

V prid novi rešitvi sicer govori dejstvo, da soaplikacije, kot so Google Maps, Apple Maps in Waze že 'povzele' novo rešitev, zaradi česar bodo vsaj tisti, krožišč nevajeni vozniki, ki katero izmed aplikacij uporabljajo lahko ob upoštevanju napotkov brez težav našli želen izvoz. Vseeno pa bo potrebnega še veliko dela in verjetno tudi pomoči policistov ter usmerjanja prometa, da bo krožišče delovalo tako kot mora.