To so 'najbolj popularne' evropske ceste: prvo boste le stežka uganili!

Dolge in zanimive ceste po Evropi nimajo meja. najdemo jih na skrajnem severu, pa tudi ob Sredozemlju, v gorah in ob morju.

To so 'najbolj popularne' evropske ceste: prvo boste le stežka uganili! (foto: Profimedia) Profimedia
10. 6. 2021

Osebni avtomobili velikemu številu uporabnikov v največji meri predstavljajo sredstvo za to, da pridejo iz točke A do točke B, vseeno pa je nekaj tudi takšnih posameznikov, ki se sem ter tja odpravijo na kakšen (celo večdnevni) izlet, kjer cilj ni točka na kocu poti, temveč pot sama oziroma trasa po kateri se peljejo. Zanjo so pripravljeni narediti tudi po več 100 ali celo 1.000 kilometrov.

Katera je najboljša cesta je seveda težko določiti, saj ima vsak voznik svoje želje in pričakovanja, hkrati pa se vselej najde kakšna nova in zagotovo še nikomur ni uspelo prevoziti vseh. So pa zato pri Hondi pripravili zanimivo lestvico petih najbolj popularnih evropskih cest. Pri ustvarjanju lestvice so se osredotočili na 650 najbolj popularnih lokacij širom Evrope, kot kriterij pa so vzeli, kolikokrat se posamezna lokacija pojavi na družabnem omrežju Pinterest. In rezultati so vsekakor zanimivi.

  1. mesto: nanj se je uvrstila obmorska cesta na britanskem polotoku Cornwall. Omenjeno cesto namreč zaznamujejo številni klifi, ki se vijejo vzdolž zavite ceste nad peščenimi plažami in čistim morjem Atlantskega ocena. Čeprav gre za cesto, ki globalno ne velja za najbolj poznano, pa se njena priljubljenost vztrajno povečuje. Nenazadnje se je med januarjem in marcem letos število ljudi, ki v iskalniku Google iščejo geslo 'Cornwall' povečalo za kar 50 odstotkov, na Pinterestu pa je bilo obljavljeno 78 'tablic' iz omenjenega polotoka.
  2. mesto: nam precej bližja Toskana že dolga leta slovi po čudoviti pokrajini in zgodovinskih artefaktih ter arhitekturi, pa tudi zanimivih cestah, zaradi česar se številni avtomobilski navdušenci pogosto podajo na omenjeno cesto. Morda zato ni naključje, da v bližini Toskane domujejo kar tri legendarne italijanske avtomobilske znamke, proizvajalke športnih avtomobilov: Ferrari, Lamborghini in Maserati. Na Instagramu se sicer iz Toskane nahaja 52 tablic.


  3. mesto: Toskana pa nikakor ni edina italijanska cesta, ki privablja takšne in drugačne avtomobilske navdušence. Ti se sodeč po Pinterestu radi podajo tudi nekoliko nižje, v okolico mesta Amalfi, ki leži ob Tirenskem morju ter v zavetju visokih klifov, zaznamuje pa ga velika katedrala Svetega Andreja. Na Pinterestu je omenjena lokacija zbrala 30 tablic.


  4. mesto: medtem ko so prva tri mesta zasedle obalne ceste in mesta, pa je na četrto mesto prišla gorska cesta, ki preko Pirinejev povezuje Francijo in Španijo. Ob tem je cesta zanimiva tako poleti, kot pozimi, saj se ob njej nahajajo številna smučarska središča ter pohodniške poti. Na Pinterestu je omenjena lokacija 'prisotna' z 22 tablicami.
  5. mesto: med popotniki, predvsem med motociklisti je že nekaj let vse bolj priljubljena Škotska, zaznamovana z neposeljeno pokrajino in dolgimi odseki cest brez križišč. Na lestvico se je tako uvrstila cesta North Coast 500, kar 516 milj oziroma 813 kilometrov, zajema pa severno obalo Škotske, kjer bodo na svoj račun prišli ljubitelji zgodovine, saj se tam nahajajo številni gradovi.

Poleg zgornjih cest pa so pri Hondi pripravili še razširjen seznam 10 preostalih bolj priljubljenih cest in lokacij, med katerimi so 'klasike', kot je francoska riviera, ceste po Bavarski, pa tudi ceste okrog Rima in Firenz. Italija je sicer s kar štirimi lokacijami med 15. lokacijami najpogosteje zastopana država na lestvici, poleg že omenjenih držav pa so se na lestvico uvrstile še Islandija (avtocesta okrog otoka), Portugalska (s cestami v regiji Algarve) in pa Irska (z 2.500 kilometrov dolgo cesto, poimenovano Divja atlantska pot).