To so najbolj varni avtomobili lanskega leta

11. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Pri organizaciji Euro NCAP so naredili seznam najbolj varnih avtomobilov v posameznih avtomobilskih razredih.

Avtomobilska varnost postaja iz leta v leto večji izziv, ki mu avtomobilski proizvajalci dobro sledijo. Povsem na mestu je trditev, da gre za segment na področju razvoja novih vozil, ki napreduje najhitreje (jasno poleg pogonskih rešitev), kar se kaže tudi v praksi, saj je žrtev na cestah vsako leto manj, kar kaže, da avtomobili postajajo vse bolj varni.

Lani so pri organizaciji Euro NCAP, kjer izvajajo preizkusne trke novih vozil, podelili rekordno število najvišjih ocen, zaradi česar so že napovedali, da bodo letos nekoliko zaostrili kriterije ocenjevanja. Pozornost bodo usmerili na še večje število asistenčnih sistemov, kar pomeni, da bodo morali avtomobilski proizvajalci za najvišje ocene nameniti nekaj več truda, predvsem pa vozila opremiti z novimi rešitvami iz višjih segmentov.

Sicer pa so pri Euro NCAP pripravili seznam najbolj varnih avtomobilov leta 2022 po posameznih segmentih. Teh je skupaj šest, sledijo pa si:

- najboljši v razredu velikih družinskih avtomobilov: Hyundai Ioniq 6;
- najboljši mali družinski avtomobil: Ora Funky Cat;
- najboljši poslovni avtomobil: Tesla Model S;
- najboljši mali križanec: Tesla Model Y;
- najboljši veliki križanec: Wey Coffee 01.

Kot je mogoče razbrati iz zgornje lestvice, so na vrh postavili zgolj električne avtomobile, zanimivo pa je, da med njimi ni niti enega evropskega. Res pa je, da nekaterih kategorij, kot poudarjajo pri organizaciji, niso uvrstili na končni seznam, saj je bilo v teh segmentih preprosto preizkušenih premalo avtomobilov, da bi imela nagrada posebno težo.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk