Tudi ta dejavnik odločno vpliva na porabo goriva, a se mu lahko izognete

Poraba se lahko dvigne skoraj za desetino.

Tudi ta dejavnik odločno vpliva na porabo goriva, a se mu lahko izognete (foto: Profimedia) Profimedia
26. 10. 2021

Medtem ko v zadnjem obdobju skokovito rastejo cene pogonskih goriv, posamezniki vse bolj pazijo na to, da bi njihovi avtomobili porabljali čim manj goriva. No, za to se zaradi zahtev različnih organizacij trudijo že avtomobilski proizvajalci sami, vseeno pa na to, da bo avtomobil porabil manj goriva, lahko največ naredite tudi sami. In to ne le s tem, da vozite čim bolj po omejitvah ter brez naglega speljevanja.

Čeprav se zdi skoraj neverjetno, pa v veliki meri na porabo goriva med vožnjo vpliva tudi uporaba mobilnega telefona. Po podatkih nedavne raziskave, ki so jo izvedli pri španski zavarovalniški družbi, naj bi namreč prinesla za kar 9,5 odstotka višjo porabo goriva, v kolikor telefon med vožnjo uporabljate za telefoniranje in pošiljanje tekstovnih sporočil. Rezultati sicer temeljijo na podlagi podatkov, pridobljenih v raziskavi, v sklopu katere je sodelovalo 24 različnih posameznikov.

Več kot 30 napak na uro

Znano je namreč, da uporaba mobilnega telefona med vožnjo zmanjšuje pozornost, po podatkih omenjene zavarovalniške družbe za kar 36 odstotkov v primeru pogovarjanja po telefonu. Druge aktivnosti pripomorejo k še večjemu upadu pozornosti. Pisanje tekstovnih sporočil ali uporaba aplikacij kot je WhatsApp številko dvignejo na kar 53 odstotkov. Voznik, ki v avtomobilu potuje sam in uporablja telefon, posledično v eni uri naredi 33,7 napake, ki so lahko tudi usodne.

Višja poraba goriva je tako le ena izmed posledic, do katerih lahko pride zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo. Do te sicer pride zaradi agresivnega zaviranja (v primerih, ko vozniki ne opazijo, da se je kolona pred njimi zaustavila) in pa zaradi prepoznega prestavljanja (pri previsokih motornih vrtljajih), kar seveda pomeni tudi nepotrebne obremenitve motorja. Ob vse višjih cenah goriva boste zato z uporabo prostoročnega sistema v avtomobilu ne le skrbeli za varnost v prometu, pač pa tudi za prihranke v vaši denarnici.