Turkmenistanski predsednik prepovedal črne avtomobile

Po novem naj bi med dovoljenimi barvami ostala le še bela.

Turkmenistanski predsednik prepovedal črne avtomobile (foto: Arhiv AM) Arhiv AM
15. 1. 2018

Včasih se zgodi, da naletimo na novico, za katero se zdi, da nikakor ne more biti resnična, po drugi strani pa je tako neverjetna, da si le stežka predstavljamo, da si jo je nekdo izmislil. Zadnja izmed njih prihaja iz Turkmenistana, azijske države, ki leži med Uzbekistanom, Kazahstanom, Afganistanom in Iranom. Tamkajšnja oblast je namreč z začetkom leta prepovedal prodajo in celo uporabo avtomobilov, ki niso pobarvani v belo ali beli podobno barvo.

Omenjena poteza je pravzaprav zahteva predsednika Gurbangulya Berdymukhammedova, ki velja za izredno vernega človeka in verjame, da bela barva prinaša srečo. Omenjeni ukrep pa pravzaprav sledi direktivama iz let 2014 in 2015, ki prepoveduje uvoz avtomobilov črne barve in temnenje avtomobilskih stekel.

Letna plača za barvanje avtomobila

Po poročanju lokalnega časnika Chronicles of Turkmenistan naj bi z začetkom januarja prebivalci prestolnice Ashgabat začeli poročati o povečanem številu izginulih vozil. Kasneje se je izkazalo, da je za to odgovorna policija, zasežena vozila pa lastnikom sedaj vračajo izključno po podpisu dokumenta, s katerim se zavezujejo, da bodo avtomobile še pred vrnitvijo na ceste prebarvali v belo ali beli podobno svetlo barvo.

Omenjena poteza je na eni strani razburila javnost, hkrati pa povzročila tudi občuten dvig cen ličarskih storitev. Povprečna cena za prebarvanje avtomobila se je tako iz 7.000 manatov dvignila na 11.000 manatov. V državi, kjer povprečna letna plača znaša okrog 1.000 manatov oziroma 230 evrov, to pomeni, da bodo morali prebivalci za prebarvanje avtomobila odšteti skoraj celoletno plačo.

Jure Šujica
foto: Arhiv AM