Kar 8,4 metra dolg in 37 let star Mercedesov karavan lahko kupite za petnajst tisočakov

Za odkup vozila se je v preteklosti zanimala celo matična tovarna Mercedes-Benz.

Kar 8,4 metra dolg in 37 let star Mercedesov karavan lahko kupite za petnajst tisočakov (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
4. 1. 2018

Te dni se je na slovenskem spletnem avtomobilskem 'salonu' znašel avtomobil, ki si definitivno zasluži pozornost. Mercedes-Benz W123 je eden izmed najbolj priljubljenih avtomobilov te znamke, saj so ga med letoma 1976 in 1985 izdelali v nekaj manj kot 2,7 milijona primerkih. A tale ima s serijsko različico avtomobila le malo skupnega. Gre namreč za karavansko različico z devetimi vrati, ki je bila iz tovarniških 4,7 metra podaljšana na kar 8,4 metra dolžine, na zadnjem delu pa je bila avtomobilu na zadnjem delu dodana še tretja os, ki pomaga podpirati dodatno težo vozila.

Po pogovoru s posrednikom pri prodaji vozila v Sloveniji – avtomobil se sicer nahaja v Srbiji – smo izvedeli, da ima avtomobil zelo zanimivo zgodovino. 'Oče' avtomobila je namreč nekdanji delavec v tovarni Porsche, ki se je po 26 letih dela v omenjenem podjetju vrnil v domovino in začel s predelavo vozila. Pri tem se je trudil ohraniti kar največjo mero avtentičnosti vozila, zato se je predelave lotil z uporabo originalnih nadomestnih delov. Avtomobil je tako z izjemo sprednjega dela navzven videti kot da bi v taki podobi zapeljal iz tovarne. Tam pa bi dejansko kaj kmalu tudi pristal, saj se je podjetje Mercedes-Benz zanimalo za odkup vozila, lastniku pa bi takrat v zameno podarili čisto nov avtomobil razreda S.

Kljub temu, da gre za avtomobil z letnico izdelave 1980, je po besedah slovenskega posrednika dobro ohranjen. Zunanjost bi tako potrebovala le dobro čiščenje, nekaj več dela pa bi bilo potrebno vložiti v osvežitev notranjosti. Ta ponuja prostor vozniku in devetim potnikom, v zadnjem delu vozila pa je še prava postelja. Pod pokrovom motorja se skriva 2,4-litrski dizelski motor, ki je v 37 letih prevozil zgolj dobrih 200.900 kilometrov. Čeprav je bil avtomobil obsežno predelan, pa naj bi lastnik v bližnji prihodnosti za vozilo uredil status starodobnika.

Cena vozila na spletu znaša 15.000 evrov, do oglasa pa lahko dostopite tukaj.

Jure Šujica
Foto: osebni arhiv

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri