V Veliki Britraniji za volan že pri desetih letih

Za to na skupno 70 lokacijah skrbi tamkajšnja organizacija Young Driver.

V Veliki Britraniji za volan že pri desetih letih (foto: Newspress) Newspress
3. 4. 2020

Starostna meja, pri kateri v Veliki Britaniji lahko naredijo vozniški izpit, je 17 let. Ne glede na to pa se priprave pri tistih, ki se za to odločijo, lahko začnejo že precej prej, to je pri starosti deset let. Organizacija, ki skrbi za tovrstno izobraževanje, se imenuje Young Driver, prav letos pa praznuje že 10. obletnico obstoja. V tem času so na svoje tečaje sprejeli že 750.000 kandidatov v starosti med 10 in 17 let.

Program, ki ga omenjena organizacija izvaja po celotni Veliki Britaniji (vključno s severno Irsko), kandidate pripravlja na vozniški izpit, še preden se začnejo uradne priprave. Za to skrbijo izkušeni inštruktorji vožnje na zaprtih poligonih, kjer pa se kandidati srečujejo z vsemi elementi klasičnega prometa, od semaforiziranih križišč do krožišč in uvozov na druge ceste. Ob tem jih inštruktorji spoznavajo tudi z vsemi najpomembnejšimi sklopi vozil in kako delujejo.

Kandidati lahko tako že pri 10 letih starosti (ob predpostavki, da so visoki vsaj 1,42 metra) opravijo prve kilometre z avtomobili, ki imajo, tako kot klasični avtomobili v avtošoli, dva sistema za upravljanje zavor, motorja in menjalnika. Kandidati se bodo najprej izobraževali z Vauxhall Corsami, nadaljevalni tečaji pa že zdaj zajemajo tudi vožnjo s prestižnimi vozili znamke Bentley.

Podatkov o tem, kako uspešni so tečaji, ki sicer trajajo največ en dan, omenjena organizacija nima, saj je uspešnost relativno težko izmeriti, zagotovo pa bodočim voznikom to pomaga pri prvih korakih na poti do vozniškega dovoljenja, kar dokazujejo tudi večinoma pozitivni odzivi udeležencev in njihovih staršev.