Video: 400-'konjski' Hyundaiev kombi dviguje prah ...dobesedno!

Navkljub dimenzijam in osmim potnikom v vozilu se iMax izkaže kot povsem spodoben dirkalnik.

Video: 400-'konjski' Hyundaiev kombi dviguje prah ...dobesedno! (foto: Youtube: Hyundai Automobiles) Youtube: Hyundai Automobiles
23. 10. 2019

Avstralci veljajo v avtomobilskem svetu za posebneže, njihove avtomobilske zanesenjake pa bi morda še najlažje primerjali z ameriškimi. Vsem je namreč skupna želja po močnih in hitrih avtomobilih in proizvajalci jim pri tem radi ugodijo. Vseeno pa so šli pri Hyundaiu še korak naprej, saj so na trg 'tam doli' poslali novo izvedenko limuzinskega kombija iMax. To ne bi bilo nič nenavadnega, če to ne bi bila izvedenka N.

Po zaslugi evropskega i30 N vemo, da oznaka N pomeni hudo potenten stroj, a je med enim in drugim precejšnja razlika. Avstralski kombi namreč poganja kar 3,5-litrski bencinski šestvaljnik, ki po vrhu vsega diha skozi par dveh turbo puhal in tako proizvede zdravih 300 kilovatov ali dobrih 400 'konjev' moči. Ta se prek osemstopenjske avtomatike prenaša izključno na zadnji kolesni par. Recept za zabavo je prišel kar na pladnju.

Podivjan kombi so po hitrem postopku zapeljali na dirkališče, razporeditev teže v razmerju 50-50 pa je idealna za različne vragolije. In teh v zgornjem videu vsekakor ne manjka. A žal vas moramo razočarati. Čeprav gre za vozilo, ki je popolnoma opremljeno v 'N-slogu', gre žal le za unikaten avtomobil, ki niti ni primeren za cestno uporabo. Hkrati Hyundai ne načrtuje proizvodnje serijske izvedbe. A priznamo, mi se je ne bi branili.