Video: avtonomni Tesla Model S povozil avtonomnega robota

Nesreče se je zgodila kmalu po tem, ko je voznik vklopil sistem za avtonomno vožnjo.

Video: avtonomni Tesla Model S povozil avtonomnega robota (foto: Tesla) Tesla
8. 1. 2019

Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je že pred časom predstavil možnost avtonomne vožnje, funkcijo pa ponuja v vseh treh svojih modelih, tako Modelu S in X, kakor tudi najmanjšem Modelu 3. Funkcija omogoča, da voznik v določenih okoliščinah v celoti prepusti vožnjo avtomobilu, kar pa se je do zdaj že večkrat pokazalo kot usodno. V ZDA sta namreč zabeležena vsaj dva primera, v katerih vozilo ni znalo ustrezno reagirati, posledično pa so se zgodile prometne nesreče, v katerih sta dve osebi izgubili življenje.

Iz Las Vegasa pa prihaja novica o novi žrtvi Teslove avtonomne vožnje. K sreči ta ni bila človeška, ampak mehanična. Pred dvema dnevoma je namreč avtomobil Tesla Model S med avtonomno vožnjo zadel avtonomnega robota, ki je zašel na cestišče in nato stal ob njegovem robu. Ravno v tem času pa je mimo pripeljal avtomobil in z nezmanjšano hitrostjo z levo stranjo trčil v robota, nato pa odpeljal naprej.

Robot naj bi oddtaval iz predvidene smeri

Po poročanju proizvajalca omenjenega robota, podjetja Promobot, naj bi šlo za enega izmed robotov, ki bi moral biti razstavljen na salonu zabavne elektronike CES; ta danes odpira svoja vrata. Robot naj bi v nesreči utrpel tako hude poškodbe na trupu, glavi, mehanizmu rok in ploščadi, na kateri se je premikal, da naj bi bilo popravilo nemogoče.

Pozneje se je v zvezi z nenavadno nesrečo odzval tudi 'voznik' Modela S, George Caldera, ki je potrdil, da je ravno nekaj trenutkov pred nesrečo vklopil sistem za samodejno vožnjo, saj se mu je mirna soseska zdela pravi kraj za preizkus funkcije. Kmalu za tem je na cesti zagledal omenjenega robota. Ker je pričakoval, da bo avtomobil sam ustrezno odreagiral, Caldera ni posegal v njegovo delovanje in prišlo je do trčenja. Nevadska policija dogodek še proučuje.