Video: tisoč dni in več tisoč litrov do odločitve za novo barvo pri Seatu

Vsaka barva mora 'steči' skozi različne teste, preden se končno odločijo, da jo bodo uvedli v proizvodnjo.

Video: tisoč dni in več tisoč litrov do odločitve za novo barvo pri Seatu (foto: Newspress) Newspress
22. 1. 2018

Ob poplavi novih tehnologij zadnjih let se zdi, da je avtomobilska barva ena izmed redkih stvari, ki se (drastično) ne spreminja. V končni fazi se pogovarjamo le o 'tekočini', ki pa roko na srce veliko pripomore k celotni podobi avtomobila. Njen videz je zatorej še kako pomemben, kako poteka postopek od zamisli do izdelave nove barve, pa je v teh dneh predstavil Seat na primeru modela Arona.

Ustvarjanje nove barve je postopek, ki traja več kot 1.000 dni, skoraj tri leta. Toliko časa namreč traja od začetnih raziskav trga, s katerimi ugotovijo, kakšne vrste barv kupci želijo, do tega, da barvo prvič tudi javno predstavijo. »Ustvarjanje nove barve je stvar, ki jo dela oddelek znotraj tovarne, pri čemer pa ima na izdelavo novega odtenka velik vpliv trend in ustvarjanje novega odtenka, ki trendom sledi. Potrebno je začutiti utrip barve,« je pojasnil Jordi Font iz Seatovega oddelka za barvo in vizualne elemente.

Na tisoče litrov barve za izbor prave

V praksi to pomeni, da v tovarni z mešanjem 50 različnih pigmentov in dodajanjem različne količine kovinskih delcev ustvarijo približno sto odtenkov ene barve, pri čemer je za vsak odtenek potrebno izdelati okrog 1.000 litrov barve. Iz teh sto odtenkov nato izberejo eno samo različico barve, ki nato 'konča' na avtomobilu. Ob tem je potrebno poudariti, da Seat zgolj pri modelu Arona, katerega zunanjost je (lahko) dvobarvna, ponuja 68 različnih možnih barvnih kombinacij.

Ko nato posamezna barva pride v proizvodnjo, za optimalni nanos skrbi kar 84 robotov, ki barvo nanašajo pri temperaturi med 21 in 25 stopinj Celzija. Za barvanje enega avtomobila porabijo okrog 2,5 kilograma barve, nanešene v sedmih slojih debeline enega človeškega lasu. Celoten postopek barvanja traja 6 ur, nato pa gre avtomobil v peč, kjer pri temperaturi 140 stopinj Celzija barvo zapečejo, s čimer zagotovijo njeno obstojnost.

Jure Šujica
foto: Newspress