Video: Kako se je Audi e-tron povzpel čez strmino v Kitzbühlu? Vendarle brez pomoči pletenice

Pri Audiju so se pred nedavnim podvigom več tednov pripravljali na omenjeni dogodek in veliko pozornosti namenili varnosti vozila in voznika, vse skupaj pa so zabeležili tudi v video posnetku.

Video: Kako se je Audi e-tron povzpel čez strmino v Kitzbühlu? Vendarle brez pomoči pletenice (foto: Audi) Audi
22. 2. 2019

Konec januarja se je nemški avtomobilski proizvajalec Audi v meki avstrijskega smučanja, Kitzbühlu, lotil prav posebnega izziva. Le nekaj dni po koncu tekmovanja za pokal Hahnenkamm so se namreč lotili izjemno drznega podviga, zapeljati svoj prvi električni avtomobil, športni terenec e-tron po tako imenovani Mišnici, enem izmed najbolj prepoznavnih delov kitzbühlškega smuka, kjer strmina doseže 85-odstotni naklon.

Ker je šlo brez dvoma za izjemno zahteven podvig, se je Audi priprav nanj lotil že nekaj tednov prej in preizkušal avtomobil na različnih strminah, z različnimi pnevmatikami ter celo dodatno obtežitvijo, s katero so simulirali strmino, s katero so se spoprijeli v Avstriji. Prav omenjena testiranja pa so iz dneva v dan kazala na to, da bi podvig vendarle lahko uspel.

A pravi preizkus je bil vendarle na snegu, kjer se podviga niso lotili takoj. Najprej je bilo namreč treba preveriti podlago in to, kako se avtomobil oziroma pnevmatike, obogatene s kovinskimi žeblji na njej, obnašajo. Na pomoč jim je pri pripravah priskočil norveški smukač Axel Lund Svindal, ki omenjeno strmino zelo dobro pozna in se je tako še kako dobro zavedal težavnosti izziva.

Izkazalo se je, da posebne pnevmatike sicer zagotavljajo zadosten oprijem vozilu med vožnjo, težava pa se pojavi, ko vozilo obstane na mestu. Takrat mu namreč ne morejo zagotoviti zadostnega oprijema, kar so med preizkusom preverili tudi sami. Vozilo so zato opremili s posebnimi škarjami, na katerih so bili zobje, obrnjeni v nasprotno smer vožnje, skozi katero so nato napeljali jekleno pletenico. Njihova naloga je bila, da omogočijo prost 'pretok' pletenice, v primeru zaustavitve vozila na strmini pa bi jo zagrabili in preprečili vozilu, da bi se nenadzorovano spustilo proti dnu.

A kot se je izkazalo, omenjenega sistema, pa tudi varnostne kletke in drugih pripomočkov pri poskusu niso potrebovali. Mattiasu Ekströmu je namreč 140 metrov dolgo strmino brez težav uspelo premagati že v prvem poskusu in dokazal sposobnosti električnega novinca.