Video: ko Ladin motor preseže lastne omejitve...

Čeprav trdoživi pa Ladini motorji nikakor niso narejeni, da bi delovali pri, recimo, 10.000 vrtljajih na minuto - in brez olja.

Video: ko Ladin motor preseže lastne omejitve... (foto: Profimedia) Profimedia
5. 7. 2021

Avtomobilski in vsi ostali motorji imajo svoje omejitve, še posebej, ko pridemo do obremenitev. Te najhitreje opazimo pri motornih vrtljajih. Medtem ko se motorji v običajnih avtomobilih lahko zavrtijo nekje do hitrosti 7.000 vrtljajev v minuti (nekateri več, drugi manj), pa se motorji zmogljivejših vozil lahko zavrtijo tudi do 10.000 vrtljajev na minuto – za kar so bili zasnovani že v začetku, temu primerne pa so tudi višje zahteve pri vzdrževanju.

Kaj bi se torej zgodilo, če bi s tako hitrostjo zavrteli nek običajen motor, recimo Ladin štirivaljnik. Ladini avtomobili sicer veljajo za precej vzdržljive, nikakor pa ne športne, zaradi česar bi pričakovali, da bodo pod preveliko obremenitvijo hitro klonili. To so nedavno dokazali na ruskem Youtube kanalu Garage 54, kjer sicer redno preizkušajo meje avtomobilskih motorjev, pnevmatik in drugih komponent.

Na doma izdelano 'testno napravo' so tako pritrdili odprt blok motorja s pritrjeno ojnično gredjo in vsemi štirimi bati, nato pa gred zavrteli s hitrostjo 10.000 vrtljajev na minuto. Rezultat je bil pričakovan: material je namreč popustil po le nekaj sekundah, kar se je pokazalo v odlomljeni ojnici ter batu, ki ga je izstrelilo več metrov visoko med krošnje dreves, nato pa je pristal kak meter stran od uničenega bloka.

Dejstvo, da motor med obremenitvijo ni bil deležen ustreznega mazanja je vse skupaj seveda le še pospešil, ne glede na to pa njegova agonija ne bi bila dosti krajša kot je sicer bila. Mimogrede, glede na to, da je posnetek dolg več kot 20 minut, svetujemo, v kolikor želite videti zgolj najbolj zanimiv del, začnete z ogledom šele pri 13 minutah.