Video: oglej si bencinski motor, ki se lahko zvrti do kar 46.000 vrtljajev (v teoriji)!!

14. 12. 2021 | Jure Šujica
Deli
Video: oglej si bencinski motor, ki se lahko zvrti do kar 46.000 vrtljajev (v teoriji)!! (foto: Koenigsegg)
Koenigsegg

Pri Koenigseggu so v najnovejšem športniku dosegli nov mejnik.

Švedski proizvajalec butičnih hiperšprtnih avtomobilov Koenigsegg morda (še) ni izdelal najhitrejšega serijskega avtomobila na svetu, kljub temu pa njegovi avtomobili veljajo za nekaj posebnega. Takšen status imajo tako zaradi edinstvene oblike, po zaslugi katere bi njihove avtomobile le s težavo zamenjali za vozila katerekoli druge znamke, kakor tudi zaradi tehnologije, ki jo uporabljajo. Ta pa je bila v njihovem najnovejšem modelu, v osnovi predstavljenem že leta 2019, Jesko, povzdignjena na povsem nov nivo.

Preberite še: Koenigsegg Jesko Absolut naj bi dosegel 531 kilometrov na uro

Kot v spodnjem videu pojasnjuje Christian Koenigsegg, ustanovitelj podjetja (ki ima svoje prostore kar v neposredni bližini lastnega letališča, katerega hkrati uporabljajo tudi za testni poligon) vsak njihov avtomobil prinaša evolucijo njihove lastne tehnologije. To velja tudi na motornem področju, kjer so tudi Švedi pričeli upoštevati zahteve okoljevarstvenikov po manjših izpustih. A petlitrskemu osemvaljniku se vseeno ne odpovedujejo, skupaj z menjalnikom pa postaja le vse bolj dovršen.

Vrhunec razvoja tudi menjalnik

Menjalnik je tako recimo 'izgubil' klasično sklopko (nadomestili so jih z manjšimi sklopkami na vsakem zobniku) in vztrajnik, zaradi česar je sklop precej lažji, hkrati pa je manjši tudi upor, zaradi česar se motor lahko zavrti veliko hitreje. Posledično to pomeni precej večjo odzivnost motorja in pa možnost hitrejšega pretikanja med prestavami. A tisto, kar najbolj navdušuje je hitrost, s katero se motor vrti.

Motorni vrtljaji so sicer v prostem teku omejeni na 7.800 vrtljajev na minuto, med vožnjo pa je ta meja dvignjena za dodatnih 700 vrtljajev na minuto. A da v zgornjem videu doseže to številko v iz popolnega mirovanja, potrebuje motor le 213 milisekund, kar pomeni, da bi v teoriji po eni minuti dosegel 31.000 vrtljajev na minuto, inženirji pa ob tem dodajajo, da bi lahko dosegel 46.000 vrtljajev v minuti-v teoriji. Motorne komponente bi namreč zaradi prevelikih obremenitev odpovedale že precej pred tem. 

Novo na Metroplay: Pokvarjen testni avto, smešni PR opisi in nadležni asistenčni sistemi | Avto magazin podkast