Video: Zračni posnetek parkirišča, na katerem Volkswagen hrani 'umazane' dizle

Na posnetku je le eno izmed 37 tovrstnih parkirišč, na katerih so 'umazani' Volkswagnovi dizli.

Video: Zračni posnetek parkirišča, na katerem Volkswagen hrani 'umazane' dizle (foto: Volkswagen) Volkswagen
3. 4. 2018

Ko se je Volkswagen pred slabimi tremi leti znašel sredi škandala, povezanega z umazanimi dizelskimi motorji, je bil kot eden izmed ukrepov, v katere je bilo podjetje v ZDA prisiljeno, tudi odkup vozil s spornimi motorji, ki so jih kupci že uporabljali. Številka vozil, ki naj bi jih podjetje do zdaj odkupilo, se giba okoli 350 tisoč, do konca leta 2019, ko bo postopek odkupa zaključen, pa bi se lahko povzpela na okoli 500 tisoč.

Kaj točno se s temi avtomobili dogaja, se ni ravno veliko govorilo. Zdaj pa se je v javnosti pojavil posnetek enega izmed parkirišč, na katerem Volkswagen shranjuje omenjene avtomobile. Po podatkih tiskovne agencije Reuters in spletnega portala Automotive News naj bi bilo po celotnih ZDA kar 37 tovrstnih parkirišč, parkirišče, ki ga vidimo na posnetku, pa je v zvezni državi Kalifornija.

Le manjši delež odkupljenih vozil naj bi že bil popravljen ali uničen

Čeprav se zdi, da so avtomobili zapuščeni in obsojeni na propad, pa so po besedah Volkswagnove predstavnice za stike z javnostmi Jeannine Ginivan redno vzdrževani, s čimer zagotavljajo, da bodo vozila pravilno delovala tudi dolgoročno. Omenjeni avtomobili naj bi namreč bili v prihodnosti, ko bo ameriška zakonodaja podala odobritev, vrnjeni na ceste v ZDA oziroma jih bo Volkswagen izvozil na druge trge po svetu.

V uradni izjavi je Volkswagen sicer že konec lanskega leta navedel informacijo, da so od začetka postopka odkupili okoli 335 tisoč vozil. Trinajst tisoč izmed njih jih je bilo nato po podatkih zgoraj omenjenega portala že ustrezno nadgrajenih, medtem ko je šlo 28 tisoč vozil v uničenje.