(Video) V Bosni naredili svoj Cybertruck - a s pomembno razliko

Unikaten avtomobil močno spominja na original, a se pod aluminijasto zunanjostjo skriva ključna razlika.

(Video) V Bosni naredili svoj Cybertruck - a s pomembno razliko (foto: Tesla) Tesla
8. 9. 2020

Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla je lansko leto javnosti povsem v svojem slogu predstavil svoj prvi poltovornjak, poimenovan Tesla Cybertruck. Pri tem je javnost razburil tako s podobo vozila – ki je ljudi hitro razdelila na dva pola, na tiste, ki so nad njim navdušeni in druge, ki jih ni niti pod razno prepričal – pa tudi z informacijo, da bo na voljo šele dve leti po predstavitvi, konec leta 2021.

Po svetu je tako moč najti kar nekaj neučakanih (bodočih) kupcev ali pa zgolj ljubiteljev in nekateri gredo celo tako daleč, da se lotijo izdelave lastne, bolj ali manj verodostojne replike vozila. Eno izmed na prvi pogled bolj natančnih so izdelali pri bosanskem podjetju Stark Solution, avtomobil pa je pred dnevi naposled prvič zapeljal na cesto ter pri tem naletel na številne začudene poglede mimoidočih.

A pozor! Kot pojasnjuje direktor podjetja Mario Corić avtomobil, ki so ga izdelali za lastnika Star Solutions, Igorja Krezića še zdaleč ni prava replika električnega tovornjaka. Ker je Krezić tako ljubitelj znamke Tesla, kakor tudi Ford, so za osnovo vozila vzeli platformo Forda F-250, kar pa posledično pomeni, da namesto elektromotorjev vozilo poganja klasičen bencinski osemvaljnik. Nekaj, kar Elonu Musku zagotovo ne bi bilo všeč.

Osem mesecev je trajala izdelava vozila, pri čemer pa inženirji dodajajo, da bi z delom, v kolikor ne bi bilo izbruha korona virusa, končali že v štirih meseci. V tem času so vozilo povsem razstavili in prilagodili tako notranjost, kakor zunanjost povsem novemu videzu. Pri tem niso pozabili niti na povsem zaprta platišča.

V primeru bosanske replike torej za avtomobil, ki je na prvi pogled povsem zvest originalu – opremili so ga celo z ročaji za odpiranje vrat, skritimi v samo karoserijo – vseeno pa njegovi snovalci priznavajo, da se z razdalje enega metra v primerjavi z originalom vseeno vidijo razlike. Hkrati je replika tudi nekoliko drugačnih dimenzij, a bolj kot s tem se inženirji sedaj ukvarjajo s postopkom registracije vozila. V Bosni je namreč zaradi varnosti na avtomobilih prepovedano imeti ostre robove, kar posledično pomeni, da bomo tam le stežka videli tudi pravi Cybertruck.