55 let Adrie MobilZa srečo z avtodomom morate najprej (s)poznati samega sebe

Življenje z avtodomom poleg užitkov prinaša tudi skrbi. A primernejšega trenutka, da bi postali avtodomar, verjetno ne bo nikoli. Kako torej izbrati pravega?

Za srečo z avtodomom morate najprej (s)poznati samega sebe (foto: Adria Mobil) Adria Mobil
30. 8. 2021

Verjemite, pomembno je, da si vzamete čas za izbor avtodoma ali prikolice, ki bo pisan oziroma pisana vam na kožo. Kajti ni tako zelo malo primerov, da si kdo kupi čudovit avtodom, nato pa po nekaj mesecih uporabe ugotovi, da bi bilo bolje izbrati drugačnega.
Odločitev o nakupu avtodoma ali počitniške prikolice bo že sama po sebi pomembno vplivala na vaše življenje, zato je izbira ustreznega modela še kako pomembna. Jasno je, da smo ljudje hip za tem, ko se odločimo za tako velik korak, precej evforični in tako pripravljeni sprejeti malone vsak kompromis, da bi le bil naš novi avtodom čim prej na domačem dvorišču.

A preden boste na prodajni pult položili šop bankovcev, o vsem skupaj temeljito razmislite. Ponudba avto­domov je namreč izredno široka. Najprej se morate odločiti, katera zasnova in tip sta za vas, nato prideta na vrsto še izbira tlorisa in ravni opremljenosti. No, pri Adrii Mobil težav pri odločitvi ne boste imeli, saj ima v svoji ponudbi vse samostojne kategorije avtodomov, svetujejo pa vam njihovi vrhunski strokovnjaki. Mi smo za nasvet o tem, na kaj je treba biti pred nakupno odločitvijo posebno pozoren, povprašali Matevža Korošca, ki je v Adrii Mobil že vrsto let produktni vodja in velja za velikega poznavalca celot­ne evropske avtodomarske scene.

Spoznajte samega sebe

Najpomembneje je, da pred izbiro avtodoma (s)poznate samega sebe in seveda tudi tiste, s katerimi boste čas v avtodomu preživljali. Pri tem ne gre za značajske značilnosti, temveč predvsem za življenjski slog, želje, pričakovanja, predvsem pa način preživljanja prostega časa. Prav vsega, kar vam lahko ponudijo sodobne zasnove avtodomov, namreč ne potrebujete. Večina časa, ki ga povprečen uporabnik preživi v avtodomu, je sicer namenjena vožnji in spanju, kljub temu pa to ne pomeni, da je vse odvisno zgolj od postelje.

Velikost

Velikost je pomembna – izkušeni avtodomarji radi povedo, da prostora ni nikoli dovolj. Seveda se lahko z njimi strinjate, če imate namen potovati z družino ali v večjih skupinah, za srečo dveh do štirih oseb pa dimenzije avtodoma niso ključnega pomena. Pomem­bnejše je število fiksnih ležišč, ki naj bo enako številu sedežev, saj v tem primeru zvečer in zjutraj ni treba prilagajati bivalnega prostora.

Od velikosti so vsaj delno odvisni tudi hitrost in stroški potovanja (poraba, trajekti …), poleg tega pa je treba avtodom tudi nekje hraniti. Če nimate svojega parkirišča in če niste pripravljeni plačevati najemnine, vam kaj drugega kot večnamenski Van (MPC – active Multi Purpose Caravan) ne preostane.

Tloris

Tloris oziroma notranja postavitev elementov je ključna zadeva, o kateri velja razmisliti pred nakupom, vsekakor pa je pomembnejši od same izvedbe avtodoma. Predvsem ne stremite k vsemu, kar industrija ponuja. Le kaj vam bo, na primer, prostor za shranjevanje koles oziroma prtljažni prostor (box), če kolesa uporabljate le na daljšem letnem dopustu? Naj bodo kolesa na zadnjem prtljažniku, tisto mizico in dva stolčka za po­sedanje pred avtodomom pa lahko pospravite skoraj kamorkoli. In seveda nasprotno, če ste zagrizen kolesar in se vsak konec tedna odpeljete na drugo lokacijo.

Tlorisi so v osnovi prilagojeni različnim potrebam uporabnikov, pri snovanju pa imajo inženirji v mislih tudi različne starostne skupine. Tako lahko izbirate med različnimi višinami in dolžinami postelj, različnimi velikostmi kopalnic in podobnim.

Izvedba

Izjemi sta MPC in Van, ki precej odstopata od tipične podobe avtodomarstva in sta v osnovi namenjena hit­rim potovanjem. Primerna sta predvsem za pare, ki se na posameznem kraju zadržijo kakšen dan ali dva. Pri teh izvedbah je pač treba sprejeti kak kompromis glede prostornosti in stojne višine, po drugi strani pa so zaradi čvrstosti karoserij primerne za vsakovrstne avanture in domala vse terene. Adria Mobil je na tem področju izvedla velik prostorski in ambientalni preboj s tem, ko so njeni inženirji del strehe nad vozniškim delom odstranili in tam vgradili strešno okno.

Ostale izvedbe, ki se pri Adrii Mobil načeloma delijo na štiri skupine (kompakt, polintegriranec/crossover, alkoven (spalni nadstrešek) in integriranec), pa so primerne tudi za daljše dopustovanje.

Kompakt je po dimenzijah podoben Vanu, vendar zaradi nadgradnje v notranjosti ponuja bistveno več prostora. Pogosto je izbira starejših kupcev, ki v njem vidijo številne praktične prednosti, hkrati pa jim zagotavlja veliko udobja.
Crossover velja za Golfa med avtodomi. Vsestransko uporaben in z optimalno izkoriščeno notranjo površino postaja vse bolj priljubljen, kar ne preseneča, saj na neki način pomeni vrhunec racionalnosti. V osnovi v takšnih avtodomih ni dodatnih spalnih možnosti in dviž­nih postelj, pri Adrii Mobil pa je prav to mogoče v izvedbi crossover.

Alkoven s svojim velikim (spalnim) nadstreškom velja za izrazito družinski avtodom in povpraševanje po njem v zadnjih letih spet narašča. Prednosti dodatnega velikega ležišča nad kabino cenijo predvsem tisti, ki sem jim na poti pridružijo otroci, ki imajo na 'podstrehi' svoj mir.

Integrirani avtodom sodi v sam vrh ponudbe in je zato namenjen najzahtevnejšim kupcem, ki od avtodomov pričakujejo dovršeno zunanjo obliko, izpiljen notranji dizajn in najvišjo raven udobje in prostornosti. In verjemite, da vsakdo, ki je stopil v ta tip avtodoma in začutil prostornost izrazito razširjene vozniške kabine in panoramskih pogledov skozi ogromno vetrobransko steklo, ven ni odšel ravnodušen.

Osnovna oprema

Oprema v avtodomih je zelo širok pojem, zato bo tukaj govor predvsem o najbolj bistvenem. Pri tem seveda ne moremo mimo ogrevalnega sistema. Večinoma so avtodomi opremljeni s sistemi za izpihovanje toplega zraka (Truma, Webasto …), za tiste, ki nameravajo avtodom uporabljati tudi v najekstremnejših zimskih razmerah, pa predlagamo izbiro centralnega ogrevanja ALDE, ki ga Adria Mobil v sodelovanju s švedskim proizvajalcem izvrstno obvlada.


Pomembne so seveda tudi druge stvari, na primer velikost hladilnika, ki mora biti prilagojena številu oseb. Ne pozabite na prostore za shranjevanje oblačil in hrane, če potujete z majhnimi otroki, pa verjetno ne gre brez televizije in zabavne elektronike.

Dodatna oprema in avtonomija

O tem, kako dolgo se boste na rajski plaži zbujali brez komunalne infrastrukture, odločajo predvsem zmogljivosti za shranjevanje vode, zaloga električne energije in velikost kasete za WC. Spodobi se namreč, da kemikalij ne zlivate kar v naravo. Medtem ko s standardnimi vodnimi zalogami (okrog 100 litrov) nekoliko pazljivejša skupina popotnikov zdrži tudi do tri dni, pa so sodobni avtodomi z nekaj lastne fotovoltaike in dodatnimi akumulatorji vsaj v poletnem času energijsko samozadostni.