Zakrinkani volk s štirimi krogi ljubitelje športnosti navdušuje že dvajset let

Dve desetletji in štiri generacije: osrednja značilnost Audijevega modela RS 6 je kombinacija zmogljivosti za športno vožnjo in uporabnosti za vsakdanje potrebe

Kmalu po letu 2000 so se v takratnem podjetju quattro GmbH (zdaj Audi Sport GmbH) začeli spraševati, katero vozilo je po modelu RS 4 na vrsti za športno preobrazbo in padla je odločitev, da bo to A6. Audi RS 6 že štiri generacije prevladuje med visokozmogljivimi avtomobili s kombijevskim zadkom. Uspešni osnovni koncept iz leta 2002 temelji na motorju z dvema turbopolnilnikoma in štirikolesnem pogonu in je pri vseh generacijah ostal enak.

Prvi motor so dodelali pri Cosworthu

Audijevi inženirji so se začeli intenzivno ukvarjati  z motorjem, podvozjem menjalnikom in tudi zunanjostjo, da bi A6 preobrazili v športnika. Zamislili so si 8-valjni motor, ki so ga v grobem prevzeli od A8. Ta motor je že opravljal svoje delo v modelu S6, kjer je brez turbopolnilnikov razvil 340 KM. A potrebnega je bilo še veliko dela, kajti zmogljivi motor, od tedaj z dvema turbopolnilnikoma in 4,2-litrsko gibno prostornino, se sprva ni prilegal v karoserijo modela A6 – zato so podaljšali sprednji del vozila in pridobili 4 centimetre dodatnega prostora. Motorja, ki poganja prvi RS 6, pa niso izdelali v Ingolstadtu ali Neckarsulmu, temveč v Angliji. Britanski proizvajalec motorjev Cosworth, do leta 2004 hčerinsko podjetje Audija, je skupaj z družbo quattro GmbH zaslužen za impresivno moč 450 KM in 560 Nm navora in motor za RS 6 je bil resničen izziv za konkurenco.

Za menjavanje prestav je skrbel avtomatski menjalnik s pretvornikom navora za krajše čase prestavljanja. Pet prestav je omogočilo pospešek do hitrosti 100 km/h mogoče  v 4,7 sekunde. Da bi RS 6 Avant in limuzina tudi pri vsakdanji vožnji navdušila z optimalnim ravnovesjem med udobjem in športnostjo, so pri Audiju prvič uporabili novo razvito podvozje DRC (Dynamic Ride Control). Sistem DRC sestavljajo jeklene vzmeti s po dvema diagonalno nasprotnima hidrav¬ličnima blažilnikoma, ki brez uporabe elektronike in brez časovnega zamika izravnavajo gibanje karoserije. Pri vstopu v ovinek in vožnji skozi ovinek se karakteristika blažilnikov spremeni tako, da se gibanje vozila okoli vzdolžne in prečne osi znatno zmanjša.

Vse modele RS 6 prve generacije so izdelali na montažni liniji in tudi ročno. Ob izteku proizvodnje te serije so ji pri quattro GmbH namenili več moči, ki se je povečala s 450 na 480 KM, navor pa je ostal pri 560 Nm. Namesto 250 km/h je bilo mogoče doseči največjo hitrost 280 km/h.

Kraljevski motorji in vrhunske zmogljivosti

Šest let po prvem modelu RS 6 je leta 2008 sledila druga generacija. Pri Audiju so naredili preskok naprej, pa ne le pri moči in gibni prostornini, temveč tudi pri številu valjev. Teh je bilo deset, spet dva turbopolnilnika in po novem 5 litrov gibne prostornine – skupaj 580 KM moči in 650 Nm navora, ki je na voljo že pri 1.500 vrtljajih. Vrednosti, ki so takrat presegale celo R8, ki je v izvedbi R8 GT proizvedel največ 560 KM. Audi je največji motor vseh časov za modele RS izdelovali  tri leta, tehtal je 278 kilogramov, za zanesljivo oskrbo z oljem pri hitri vožnji skozi ovinke so uporabili sistem mazanja s suhim karterjem.

Tudi 10-valjnik je zahteval menjalnik, ki dobro upravlja z močjo. Zato so v ta namen temeljito predelali uporabljeni 6-stopenjski avtomatski menjalnik. Izboljšano je bilo vse – hlajenje, hitrost prestavljanja, porazdelitev moči. S to kombinacijo motorja in menjalnika je Audi  RS 6 plus prvič dosegel najvišjo hitrost nad 300 km/h, natančneje 303 km/h. Pri običajnem RS 6 je bila končna hitrost omejena na 250 km/h, za doplačilo pa je bilo  mogoče doseči 280 km/h. Na ravnini skorajda ni imel konkurence med serijsko izdelanimi vozili. Limuzina je do 100 km/h pospešila v 4,5 sekunde, Avant pa v 4,6 sekunde. Prve keramične zavore (koluti s premerom 420 milimetrov spredaj in 356 milimetrov zadaj) so vključili v opcijsko opremo in da bi bila vožnja za potnike športna in hkrati udobna, so se tudi tokrat odloči za podvozje DRC, ki je bilo serijsko.

Tako kot pri predhodniku je Audi pri videzu vozila ostal diskreten. Razširjeni blatniki so zagotovili dovolj prostora za velika platišča in pnevmatike (19 palčna in 255/40, opcijsko 20-palčna in 275/35); zaradi njih je bila širina vozila večja le za 3,5 centimetra. Tovarno v Neckarsulmu je zapustilo skupno 500 vozil omejene serije. Oprema je vključevala oštevilčeno ploščico v notranjosti, posebna 5-kraka aluminijasta platišča, usnje na armaturni plošči in predpražnike z logotipom RS 6.

Manj (valjev) je lahko tudi več (moči)

Manj valjev vendar ne more biti prava rešitev! Takšne kritike ni bilo slišati le od kupcev, ko je Audi leta 2013 ponovno opustil 10-valjni biturbo motor in se odločil za 8-valjnika s 4 litri gibne prostor¬nine in dvema turbopolnilnikoma – to je bil najmanjši pogonski agregat v zgodovini modela RS 6. Poleg tega je bila klasična limuzina brez zamenjave opuščena, v ZDA je njeno vlogo prevzel Audi RS 7 Sportback.

Toda kritike so hitro potihnile, saj je Audi pripravil kombinacijo, ki je z vozno dinamiko in učinkovitostjo močno prekašala prejšnje modele RS 6. To je bilo mogoče predvsem zaradi sistematičnega zmanjšanja mase. Med drugim zaradi bistveno večjega deleža aluminija, vključno z vsemi montažnimi deli, je bila masa modela tretje generacije manjša za dobrih 120 kilogramov. Vendar pa je RS 6 na cesti dokazal, da dva valja manj in 20 KM manj moči ne vplivajo na zmoglji¬vost. S 700 Nm navora in novim 8-stopenjskim menjalnikom tiptronic je za pospešek do 100 km/h potreboval le 3,9 sekunde, kar je pol sekunde manj kot njegov predhodnik. Kombinirani instrument je kazal najvišjo hitrost do 305 km/h. Hkrati je bila poraba goriva v primerjavi s predhodnikom manjša za kar 30 odstotkov, pa ne le zaradi manjše mase, temveč tudi zaradi sistema izklapljanja valjev, s katerim se je motor v RS 6 pri nizki obremenitvi spremenil v štirivaljnik.

Novost v tretji generaciji modela RS 6 je bilo prilagodljivo zračno vzmetenje (adaptive air suspension) z 20 milimetrov nižjo lego in športno nastavitvijo. V izvedbi RS 6 performance je motor prvič razvil več kot 600 KM, natančneje 605 KM, na pogonski sklop kratkotrajno lahko prenaša navor 750 Nm. Kljub začetnim kritikam na račun manjše moči in manjšega števila valjev je prav ta generacija RS 6 postala prodajna uspešnica.

Ni še konec, Audi RS6 gre naprej

Leta 2019, tri leta pred 20. rojstnim dnevom, je v prodajne salone prišla četrta generacija modela RS 6, ki ostaja zvesta svojim predhodnikom, z motorjem s 4 litri gibne prostornine, biturbo, 600 KM in 800 Nm navora. Prvič v svoji zgodovini ima podporo 48-voltnega blagega hibridnega sistema in čeprav je RS 6 Avant nekoliko težji, pospeši do 100 km/h v ekspresnih 3,6 sekunde, za pospešek do 200 km/h pa potrebuje le 12 sekund. Na ravnini ne pušča veliko vprašanj, pri bočnem pospeševanju in sposobnostih v ovinkih pa sam sebi dviguje kriterije še višje. Nov sistem štirikolesnega krmiljenja izboljšuje stabilnost pri visokih hitrostih, ker se zadnji kolesi v takšni vozni situaciji obrneta v isto smer kot sprednji. Pri manevriranju pri nizkih hitrostih pa se obrneta nasprotno sprednjima kolesoma, s čimer se zmanjša obračalni krog in olajša parkiranje.

Tudi laiki takoj vidijo, da to ni običajni A6. RS 6 Avant si z osnovnim A6 Avantom deli le streho, sprednja vrata in pokrov prtljažnika. Vsi drugi elementi so bili spremenjeni, tako da so specifični za RS, karoserija pa je širša kar za 8 centimetrov. Le redki vedo, da ima najhitrejši A6 prvič tudi svojstven pokrov motornega prostora in da ima lahko zaradi vseh teh predelav matrične LED-žaromete z lasersko svetlobo iz modela RS 7.

Širša in večja so tudi platišča in pnevmatike. 21-palčna dimenzija (275/35) je del serijske opreme, 22-palčna (285/30) pa je prvič na voljo kot dodatna oprema. Za razliko od svojih predhodnikov avtomobilov ne dokončujejo v ločenih halah podjetja Audi Sport GmbH, temveč montažno linijo v Neckarsulmu zapustijo popolnoma dokončani.

Novo na Metroplay: RENAULT CLIO - Nov obraz in nove oznake za slovenskega ljubljenčka! | Test