Želite imeti v svojem avtomobilu občutek pravega športnika? Slovenec razvil zanimivo rešitev

17. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Rešitev naj bi bila primerna za vse avtomobile, izdelane po letu 1996.

Zvok, ki ga proizvajajo termični motorji so takšni in drugačni. Tako številni prisegajo na pet- in šestvaljne motorje, poseben čar imajo osemvaljniki, najbolj žlahten pa je seveda zvok 12-valjnih motorjev. Še posebej slednji počasi a zanesljivo izginjajo iz prodajnih katalogov avtomobilskih proizvajalcev. Podobna usoda pa čaka tudi druge pogonske sklope in to že precej pred prihodom električnih avtomobilov.

Veliki motorji se namreč vse bolj umikajo manjšim z večjim izkoristkom, a manjšim vplivom na okolje. Pri tri- in štirivaljnih motorjih pa je seveda s še tako kvalitetnim izpušnim sistemom težko razviti atraktiven zvok motorja. Avtomobilski proizvajalci se tako recimo že poslužujejo sistemov, ki preko avtomobilskih zvočnikov v avtomobilu simulirajo zvok precej zmogljivejših in predvsem večjih motorjev. To pa je sedaj po zaslugi slovenskega znanja mogoče doseči tudi na starejših vozilih.

Mladi domači inženir Jure Sotošek je namreč razvil napravo Wrumer, katerega osrednji del je vmesnik, ki ga vstavimo v režo OBD2. Gre za režo, ki jo ima večina vozil, izdelanih po letu 1996, oziroma vseh, izdelanih po letu 2004, vmesnik pa preko omenjene reže v realnem času pridobiva informacije o tem, kaj se dogaja motorjem: tudi podatke o motornih vrtljajih.

Te podatke nato posreduje pametnemu telefonu s prednaloženo aplikacijo, slednja pa jih analizira ter prilagodi zvoku posameznega tipa motorja glede na to, kaj si želi slišati uporabnik. Zvok je nato preko priloženega kabla posredovan v infozabavni sistem in naprej v zvočnike vozila. Tako lahko vrtljaje motorja, usklajuje z zvokom vrtenja izbranega motorja.

Uporabnik ima sicer možnost izbirati med zvokom ameriškega osemvaljnika (ali drugega 'mišičnjka'), italijanskega desetvaljnika ali britanskega dvanajstvaljnika. Poleg tega pa lahko – bolj za šalo kot zares izbere tudi zvok motorja motorja kosilnice. Hkrati lahko zvok 'oplemeniti' tudi z žvižganjem turbo puhala in pa 'pokanjem' iz izpušnega lonca, ki ga povzroča neizgorel bencin, ki naposled povzroči eksplozijo v izpušnem loncu.

Wrumer pa ob tem ponuja še eno dobrodošlo funkcijo, saj lahko služi tudi kot generični OBD čitalec in tako pomaga preko univerzalne aplikacije lastniku vozila javiti morebitne – vsaj osnovne – okvare in napake na motorju. Manjka mu torej le še povezljivost z električnimi avtomobili, ki bi tudi lastnikom le-teh, če bi si tega želeli, še vedno ponujal vsaj delček zvočne kulise športnih avtomobilov. A tudi to naj bi kmalu sledilo. Več o sistemu pa na tej povezavi.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk