Ali imajo sodobni avtomobili preveč tehnologije? Zadnja raziskava sproža pomisleke

Neuporaba asistenčnih sistemov, opozarjajo v organizaciji, popolnoma izniči njihov namen.

Ali imajo sodobni avtomobili preveč tehnologije? Zadnja raziskava sproža pomisleke (foto: Newspress) Newspress
23. 12. 2022

Sodobni avtomobili iz leta v leto prinašajo velik napredek na področju varnosti. Gre pravzaprav za področje, ki je bilo v zadnjih letih deležno največjih sprememb, prineslo pa je toliko inovacij, da bi jih tudi sami le s težavo našteli vse. Tako z vidika zgradbe vozil kot z vidika asistenčnih sistemov so danes avtomobili neprimerno bolj varni, kot pa recimo pred 20 leti Renault Laguna. A tudi ta napredek nima zgolj pozitivnih lastnosti.

Preberite še: Kdaj je čas za slovo od volana? To so signali, da starejši vozniki niso več sposobni varne vožnje

Kot je pokazala nedavna raziskava organizacije Consumer Reports, narejena na vzorcu 35.000 voznikov, številni slabo poznajo sodobne asistenčne sisteme in njihovo delovanje. Zaradi tega ne vedo, v kakšnih okoliščinah se vklopijo. To je ne nazadnje pogosto vzrok, da jih preprosto izklopijo, s čimer zmanjšajo tudi stopnjo aktivne varnosti, ki jo vozilo ponuja.

"Volanski obroči so postali preveč zapolnjeni z neprepoznavnimi simboli, ki služijo upravljanju naprednih varnostnih sistemov vozila in jih morajo vozniki prepoznati ter hkrati razumeti, medtem ko so na cesti," je dejal Jake Fisher, direktor oddelka za raziskave na področju avtomobilizma. Ob tem je dodal, da "če vozniki izklopijo tovrstne sisteme, s tem popolnoma izničijo njihov namen. S tem  nima od njih nihče nobene koristi."

Pri Consumer Repotrs zato priporočajo, da bi zakonodajalci, organizacije, ki skrbijo za varnost na cestah in avtomobilski proizvajalci našli rešitev, kako poenostaviti delovanje teh sistemov ter jih približati voznikom. Večja stopnja razumevanja, sprejemanja in zadovoljstva z delovanjem teh sistemov bi namreč po njihovem mnenju prinesla višjo stopnjo uporabe v praksi. To pa bi posledično vodilo tudi k večji varnosti na cesti.