Kje točiti gorivo, ko greste na dopust?

Vprašanje je še posebej na mestu ob dejstvu, da so se cene na Hrvaškem znižale še nekoloiko bolj od pričakovanj.

Kje točiti gorivo, ko greste na dopust? (foto: STA) STA
23. 6. 2022

Prihajajoči vikend se bodo številni Slovenci odpravili na krajši ali daljši oddih. Začele se bodo namreč šolske počitnice, kar pomeni skrb manj za otroke in mladostnike. Nekoliko več skrbi, takšnih, o katerih se jim pred tedni ali meseci ni še niti sanjalo, pa bodo imeli njihovi starši. Govora je namreč o skokoviti rasti cen naftnih derivatov, ki smo jo doživeli v zadnjem obdobju, predvsem z izbruhom vojne v Ukrajini.

Če smo še pred dvema letoma lahko v Sloveniji gorivo točili po ceni enega evra za liter bencina ali dizla, pa se ta znesek sedaj že nevarno približuje dvema evroma. S tega vidika je situacija v Sloveniji v primerjavi s številnimi evropskimi državami še nekoliko manj kritična, saj so drugod cene večinoma že presegle dva evra, na nekaterih bencinskih servisih pa so narasle tudi do 2,7 evra za liter.

Marsikdo se zato pred odhodom na daljšo pot upravičeno sprašuje, kje natočiti gorivo, doma ali v tujini?

Če je govora o 95-oktanskem bencinu, je odgovor povsem jasen: v Sloveniji, zunaj avtocest. Tam bo namreč do nadaljnjega za liter takšnega bencina potrebno odšteti 1,755 evra. Po uvedbi različnih cen za domačine in tujce je namreč cena slednjega za tuje voznike tudi na Madžarskem poskočila nad dva evra.

Na Hrvaškem je cena za liter 95-oktanskega bencina v primerjavi z večino evropskih držav precej bolj konkurenčna. Z nedavno zamrznitvijo cen je namreč tam zanj potrebno odšteti 13,50 kune oziroma 1,79 evra za liter bencina, kar pomeni, da je razlika v ceni relativno majhna, pri 60-litrskem rezervoarju pa znaša 2,1 evra.

Bencin doma, dizel na Hrvaškem

Povsem drugačna pa je situacija na področju dizelskega goriva. Slovenija je namreč ena izmed redkih evropskih držav, kjer je dizelsko gorivo dražje od 95-oktanskega bencina. Za liter je namreč po novem potrebno v Sloveniji odšteti 1.848 evra.

Cena za liter dizla na Hrvaškem se je medtem do nadaljnjega zaustavila pri precej bolj sprejemljivih 13,08 kune ali 1,74 evra, skoraj 10 centov nižje, kot pri nas. To pa pomeni, da je razlika pri polnem rezervoarju že precej bolj občutnih šest evrov in pol. Ob tem hrvaška vlada poudarja, da bi cena za dizelsko ali bencinsko gorivo brez nedavnih ukrepov sedaj že krepko presegla dva evra na liter.

Preberite še: AVK o dvigu cen goriv in uvedbi regulacije cen: na dvig ni vplivala zgolj višja cena surove nafte

Sicer pa boste v Evropi najcenejše gorivo lahko točili v Belorusiji. Tam je namreč cena goriva – bencina ali dizla – za naše razmere nepredstavljivih 69 evrskih centov, kar je celo manj kot v Rusiji. V naši bližini medtem izstopata Srbija in Črna gora, kjer je za liter bencina potrebno odšteti 1,59 in 1,58 evra, za liter dizla pa 1,72 oziroma 1,68 evra. V Avstriji in Italiji je za liter bencina potrebno odšteti 2,11 oziroma 2,15 evra, za dizel pa 2,09 evra.