Napihnjene cene avtomobilov? Po ocenah strokovnjakov, si ne gre obetati izboljšanja vse do …

Po zadnjih raziskavah sodeč, si normaliziranja cen pred 2026 ne gre zamišljati.

Napihnjene cene avtomobilov? Po ocenah strokovnjakov, si ne gre obetati izboljšanja vse do … (foto: Profimedia) Profimedia
25. 4. 2023

Zadnje čase cene na trgu rastejo, nekatere z eksponentno hitrostjo. Epidemija novega koronavirusa, inflacija, motnje v dobavi posameznih delov, povpraševanje itd. Vse to so dejavniki, ki so pomembno vplivali na proizvodnjo novih avtomobilov.

In če ponudba ne more zadostiti povpraševanju, cene poletijo v višave.

Če ste lastnik rabljenega vozila in razmišljate o prodaji, vam je verjetno jasno, da bi zanj najverjetneje iztržili več (zavisi od posameznega primera), kot ste pred leti odšteli. Za nekaj let starega Volkswagen Transporterja bi recimo dobili kar precej več, kot ste pred par leti odšteli – tudi nekaj tisočakov več.

Da o naraščajočih cenah rabljenih avtodomov sploh ne govorimo. In če ste mislili, da se bo tovrsten trend rasti slej kot prej moral ustaviti, se motite. Po novi raziskavi CNBC sodeč bi lahko tovrstno stanje vztrajalo vse do 2026.

Le navidezen pok balona

Številni trgovci z rabljenimi avtomobili so opazili relativno povečanje zalog od sredine do konca leta 2022, kar je povzročilo malenkosten upad cen. Proizvodnja novih avtomobilov namreč neposredno vpliva na vrednost rabljenih vozil, ki vstopajo na trg.

Chris Frey, višji vodja Cox Automotive, je za CNBC povedal: »Veleprodajne ali splošne vrednosti rabljenih vozil so višje, saj je na milijone manj novih vozil, ki bi se sčasoma spremenila v rabljena.«

Kot kaže, bo stanje vztrajalo še nekaj časa. Benjamin Preston, dopisnik Consumer Reports, je zapisal: »Cene so se nekoliko znižale ... a bistvo je, da so še vedno precej višje, kot so bile pred pandemijo.«

Nimajo barve zato izdelujejo samo bele avtomobile, a še vseeno niso dokončani

Trg rabljenih avtomobilov je leta 2023 doživela udarec, saj se je le v ZDA zaloga teh zmanjšala za 21 % glede na leto poprej in za 26 % glede na raven pred pandemijo.

Kot je podatke komentiral Frey, Cox Automotive ne pričakuje, da se bo skupno število prodanih vozil vrnilo na raven pred pandemijo vsaj do leta 2026.

Poglejmo si primer na ameriškem trgu. Povprečna cena rabljenega avtomobila je februarja znašala 26.068 ameriških dolarjev, lani pa 28.000 dolarjev.

Pred dvema letoma je bilo povprečje 22.000 dolarjev. Po nekaterih ocenah so kupci avtomobilov v zadnjih letih le te preplačali za 40-50 odstotkov (izključujoč stroške kreditnega oz. leasing financiranja).

Preberite še: Tudi policisti niso imuni na njegove šale, tole je Goranu Hrvaćaninu ob »enem izmed srečanj« dejal mož v modrem

Priporočamo tudi: Koliko bi bili pripravljeni odšteti za Teslo X, ki je »končala« na dnu Donave?! Neznani kupec je namreč »odkartal« kar…