Nimajo barve zato izdelujejo samo bele avtomobile, a še vseeno niso dokončani

Kupci te znamke enostavno nimajo izbire. Bel avto, ali nič.

Novembra lani je AvtoVaz kupce obvestil, da ne more zagotoviti avtomobilov v določenih barvah. Zaradi pomanjkanja barv so bili modeli Lade Granta, ki so s tekočega traku prišli v začetku letošnjega leta, na voljo samo v črni in beli barvi, terenska Niva pa v tradicionalni zeleni.

Vendar so se razmere z dobavo v zadnjih dveh mesecih in pol poslabšale, zato je bila tovarna prisiljena sporočiti, da bo odslej najbolj priljubljeni ruski avtomobil Lada Granta iz proizvodnih dvoran prihajala le v beli barvi karoserije.

Situacija z oskrbo je menda tako zapletena, da AvtoVaz sploh ne more napovedati, kdaj se lahko avtomobili različnih barv lahko znova pojavijo pri trgovcih oziroma pri kupcih. Težave z avtomobilskimi barvami so se seveda začele po uvedbi sankcij proti Ruski federaciji, zdaj pa so postale dramatične.

Večina barv je bila namreč uvoženih in čeprav se želi AvtoVaz zdaj preusmeriti na domače dobavitelje, ruska industrija trenutno ni v stanju, da bi nadomestila tuje dobave v tako kratkem času in z ustrezno kakovostjo.

Barve pa niso edina AvtoVazova težava. Na površinah ob tovarni naj bi bilo parkiranih več sto belih Grant, ki tam stojijo nedokončane, saj proizvajalec zanje nima električnih ojačevalnikov. Podobna situacija je bila že pred dvema mesecema in pol,  ko se je v okolici tovarne prav tako nahajalo več sto avtomobilov, a takrat ni bilo bele barve, zato so bili vsi pobarvani v črno.

Tovarna je sicer pred dnevi prejela manjšo količino manjkajočih delov, vendar jih je bilo dovolj za le dve uri delovanja tekočega traku. Bele Lade Granta naj bi dokončali prihodnji mesec.

Preberite še: Nič ne bo z nasledstvom skoraj pol stoletja stare legende

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"