Nevarnost, zaradi katere utegne jesenska vožnja postati enaka vožnji po ledu. Ali jo upoštevate?

Prizori, ki jih ustvarjajo rdeče in rumeno odpadajoče jesensko listje, utegnejo biti pravljični, hkrati pa neprevidnim voznikom povzročiti pravo nočno moro.

Nevarnost, zaradi katere utegne jesenska vožnja postati enaka vožnji po ledu. Ali jo upoštevate? (foto: Profimedia) Profimedia
8. 11. 2022

Poledica velja za enega izmed ključnih dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč. Zaradi nizkih temperatur, ki se v teh dneh v jutranjih urah že pojavljajo in zaradi vlage v zraku namreč hitro lahko pride do zmrzovanja vozne podlage. A če je večina voznikov na to že pripravljenih, je zagotovo precej manjši delež tistih, ki med vožnjo pozornost posvečajo še eni nevarnosti, ki ima lahko še precej hujše posledice: mokro listje.

Listja, ki odpada z dreves, je sedaj po naših cestah že polno, še posebej na cestah, ki potekajo skozi gozdove. A dokler je na cesti le kakšen list ali dva, položaj še ni kritičen, vsaj ne za avtomobiliste. Kadar pa je cesta posuta z mokrim listjem, pa vožnja po cesti lahko postane podobna drsalnici.

In nikakor ne pretiravamo. Že ameriški urad za varnost na avtocestah (NHSA) je pred časom podal mnenje, da je vožnja po mokrem listju primerljiva z vožnjo po ledu, vsaj glede zdrsavanja. Težava nastane, ko mokro listje pade na vlažno vozno podlago. Že med omenjenima površinama namreč ni velikega trenja, svoje pa dodajo še kapljice vode na odpadlem listju, zaradi česar avtomobilska pnevmatika skoraj povsem izgubi stik s trdno vozno podlago že ob najmanjši preobremenitvi gume.

Preberite še: Vse manj vozniških izpitov: zakaj mladim vožnja ni več navdih?

Kaj torej storiti, ko se znajdete na z listjem pokriti cesti? Vsekakor je treba prilagoditi hitrost, saj lahko že hitrosti močno pod najvišjo dovoljeno pripeljejo do zdrsa, še posebej na zavitih cestah.

Ob tem se je treba zavedati, da so hitre reakcije, ko je cesta posuta z listjem – ali pa ste na šop le teh ravno zapeljali – nemogoče, zato odmislite sunkovito zaviranje oziroma vrtenje volana, saj boste v trenutku izgubili nadzor nad vozilom.

Prilagojeni hitrosti dodajte ustrezno varnostno razdaljo do vozila pred seboj. Ta naj v najslabšem primeru znaša dve dolžini (vašega vozila), priporočljivo pa je seveda še več, saj si boste le tako zagotovili dovolj časa za ustavitev vozila. 

Če živite na gozdnatem področju, ali imate avtomobil parkiran v bližini listavcev, bodite na odpadajoče listje pozorni še preden sedete v vozilo. Listje je priporočljivo odstraniti vsaj iz vseh stekel, saj boste tako zagotovili ustrezno preglednost iz vozila. Ob tem poskrbite tudi za listje, ki se je zataknilo v režah pod vetrobranskim steklom. To listje bi namreč utegnilo zamašiti kanale za odtok vode iz vetrobranskega stekla pod vozilo, zaradi česar bi se ta lahko začela stekati v kabino.