Priljubljena navigacijska rešitev povzroča preglavice po ZDA, zagode pa jo lahko tudi vam

Čeprav ponuja uporabne nasvete, pa utegne aplikacija Google Zemljevidi (Google Maps) voznike popeljati v nevarnost.

Priljubljena navigacijska rešitev povzroča preglavice po ZDA, zagode pa jo lahko tudi vam (foto: Profimedia) Profimedia
30. 12. 2021

Navigacijske naprave so v sodobnih avtomobilih že pred leti postale del standardne opreme srednjega nivoja, pri čemer pa se je po zaslugi enostavne uporabe Android Auta hitro razširila tudi uporaba storitve Google Maps. Ta je še posebej priljubljena tudi zaradi tega, ker vozniku ponuja dejanske informacije o času potovanja, kjer so upoštevani tudi morebitni prometni zastoji. Vendar pa brezplačna storitev ameriškega spletnega giganta še zdaleč ni popolna, na kar so nedavno opozorili tudi na spletnem portalu Jalopnik.

Težave, povezane z delovanjem storitve, so se pojavile na področju ameriškega jezera Tahoe, kjer je od začetka meseca do prvega torka po božiču skupaj zapadlo že več kot pet metrov snega. Številne glavne prometne ceste so posledično zaprte, zaradi česar Google Maps vsem uporabnikom na tem področju ponuja različne alternative, ki pa se pogosto izkažejo kot neustrezne in celo nevarne.

Gre namreč za visokogorske prelaze in druge ceste, ki v zimskem času niso vzdrževane in prevozne, česar pa Google Maps ne upošteva. Težava je pravzaprav tako resna, da nanjo preko Twitterja recimo opozarjajo tudi pri lokalni gozdarski službi, odgovorna za odstranjevanje podrtih dreves, kjer voznikom recimo svetujejo, naj pod nobenim pogojem ne uporabljajo prelaza Henness, četudi jih tja pošilja navigacijska naprava.

Preverite alternative

Na omenjeno težavo, ki sicer pesti tudi številne druge brezplačne navigacijske storitve, kot so Apple Maps in Waze, so že opozorili številni ameriški uporabniki, seveda pa gre za težavo, ki še zdaleč ni nova in se pojavlja povsod po svetu. Pojavljajo se tudi pozivi k temu, da bi Google moral sodelovati z lokalnimi oblastmi in pristojnimi službami, ki bi ponujale podatke o dejanski prevoznosti cest, kar pa bi po besedah Googlovega programerja Sören Meyer-Epplerja v objavi na Twitterju pomenilo, da bi moral voznik aplikaciji nameniti še večjo pozornost.

S to težavo se sicer Meyer-Eppler bojda ukvarja že dlje časa, kot eno izmed možnih rešitev pa predlaga, da bi lokalne in nepoznane ceste, ki jih aplikacija predlaga samodejno označila z opombo, da je stanje neznano.

Preberite še: Kako ustvariti virtualni prometni zamašek na Google Maps? Nemcu je uspelo

Jasno je torej, da gre za precej veliko težavo, za katero niti pri Googlu še nimajo rešitve, niti ne vedo, kako natanko se je lotiti. Če se torej odpravljate na daljšo pot, v kraje, ki jih slabo poznate ali pa v predele, kjer morebiten novozapadli sneg lahko vpliva na prevoznost lokalnih cest, se nikakor ne zanašajte zgolj na brezplačne aplikacije, pač pa preverite prevoznost cest pri pristojnih službah kot je recimo tudi Prometno-informacijski center.