Vozniško dovoljenje: Če imate še starega, potem morate vedeti nekaj dejstev

Do dokončne ukinitve starih vozniških dovoljenj le še leto dni.

Vozniško dovoljenje: Če imate še starega, potem morate vedeti nekaj dejstev (foto: STA) STA
25. 1. 2022

Pred dnevi je v Sloveniji začelo teči zadnje leto, v katerem je mogoče staro vozniško dovoljenje, tridelni dokument roza barve, izdan na papirju potrebno zamenjati za nov dokument. Ne glede na to, da je veljavnost omenjenih dokumentov do dopolnjenega 80. leta starosti, se je namreč Slovenija kot članica Evropske Unije zavezala k uveljavitvi novega, poenotenega vozniškega dovoljenja, ki se nahaja na plastični kartici.

Tovrsten dokument ima namreč v vseh evropskih državah bolj ali manj enako obliko in zapis podatkov, v Sloveniji pa je v uporabi od 13. julija 2009. Veljavnost tovrstnih vozniških dokumentov je 10 let, prav takšen pa je bil prvotni rok za menjavo starih dokumentov z novimi. Ta je bil nato sicer podaljšan za nadaljnjih nekaj let, dokončno pa se bo iztekel 19. januarja prihodnje leto, ko bodo prehod opravile vse članice EU.

Preberite še: Veste, kaj pomenijo številke na zadnji strani vozniškega dovoljenja? Poznavanje vas utegne rešiti zadrege in stroškov

V času od izdaje prvih tovrstnih dovoljenj je sicer že prišlo tudi do prvih podaljšanj novih dovoljenj, v 'prometu' pa naj bi bilo medtem še vedno okrog 454.000 starih vozniških dovoljenj. To pomeni, da staro dovoljenje še vedno uporablja kar 35 odstotkov vseh voznikov ali približno vsak tretji voznik.

Po poročanju portala Žurnal24 naj bi sicer mesečno v Sloveniji poteklo okrog 3.800 vozniških dovoljenj, kar pomeni, da bo ob trenutni 'hitrosti' menjave vozniških dovoljenj čez eno leto še vedno v uporabi preko 400.000 vozniških dovoljenj, trenutno pa so čakalne dobe za izdajo novih dovoljenj minimalne. Še najdaljša je tako v Domžalah in Ljubljani, kjer je potrebno na vlogo zahtevka za pridobitev novega vozniškega dovoljenja čakati 10 dni, po številnih mestih po državi pa čakalne dobe ni. Čakati na zadnji dan se tako ne splača, saj bodo okenca na upravnih enotah ob koncu letošnjega in v začetku novega leta zagotovo precej bolj polna.

Strošek menjave vozniškega dovoljenja sicer znaša 19,14 evra, nekoliko višja pa je kazen, v kolikor vas policisti ustavijo brez veljavnega vozniškega dovoljenja (kar ni enako prekršku vožnje brez vozniškega dovoljenja). V tem primeru vas namreč čaka enaka kazen, kot če vozniškega dovoljenja ne bi imeli pri sebi in sicer 40 evrov.